Sabies que les persones autònomes poden ser agents digitalitzadors?

Ja fa uns mesos el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de RED.es, va anunciar la línia de subvencions sota la denominació “KIT Digital”, la  qual té com a objectiu principal permetre la digitalització de l’activitat de les persones autònomes, micro i petites empreses en el període que comprèn els anys 2022 i 2023. Moltes persones autònomes són conscients d’aquesta ajuda i, de fet, ja l’estan tramitant, però moltes no saben que poden convertir-se en agents digitalitzadors.

Per poder acreditar-se com a agent digitalitzador, cal complir una sèrie de requisits per aconseguir desenvolupar els projectes dins del marc del KIT Digital, ja que el pes de la gestió recau en l’empresa proveïdora del servei i suposa un aprenentatge per part dels agents digitalitzadors. És necessari destacar també que els agents digitalitzadors no poden ser beneficiaris d’aquest ajut.

Llavors, quines implicacions suposa per a una persona autònoma transformar-se en agent digitalitzador? Ja en podem entreveure algunes de tipus administratiu, financer i econòmic que cal tenir en compte, així com totes les variables que cal decidir per a l’èxit del servei com a agent digitalitzador i que poden suposar un volum de negoci rendible o no per a l’empresa.

En primer lloc, cal destacar que la presentació de la documentació de contractació i justificativa del projecte la realitzarà l’agent digitalitzador i, en aquest cas, RED.es ha previst que es faci a través de formularis estandarditzats. Aquest element no exclou una dedicació en temps, més o menys intensa segons cada projecte. A més, és important llegir bé el contingut de la documentació a presentar per evitar errors que retardin la validació del projecte i, per tant, el seu cobrament, tot tenint en compte els terminis per fer cada pas.

En segon lloc, com que l’empresa beneficiària no ha d’avançar els diners de la subvenció i RED.es paga directament a l’agent digitalitzador, això pot suposar per a l’agent una variació i fins i tot un allargament dels terminis en què cobrarà els projectes. Així, cal preveure un allargament dels terminis de cobrament dels projectes respecte als terminis que té habitualment l’empresa i cal valorar quina és la capacitat financera que aquesta té per sostenir-los.

Per exemple, una empresa que tingui una facturació de 40.000 € i realitzi 10 projectes de 2.000 € cadascun, haurà de finançar 20.000 € durant uns mesos. És a dir, l’equivalent al 50% de la seva facturació. Davant aquesta situació, RED.es i l’ICO han previst una línia especial de finançament per al Kit Digital per facilitar la liquiditat dels agents durant aquests mesos.

Finalment, cal tenir en compte els costos de gestió d’aquestes accions, els quals afecten la rendibilitat de cada projecte i el conjunt de l’empresa. Segons el tipus de projecte, la seva simplicitat o bé el seu grau de complexitat, la justificació pot comportar un volum diferent de feina, i el mateix amb el finançament del volum de facturació subjecte a subvenció. Caldrà valorar aquests aspectes abans de decidir quin volum dedicar a projectes objecte de subvenció, per gestionar adequadament el que això pot suposar per al negoci.

Elisabet Bach – Presidenta d’Autònoms PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Cap a on anem?

Next Story

“Estem pagant l’electricitat tres vegades més cara respecte al que pagàvem a inicis de 2021”

Latest from Consells empresarials