- La metal·lúrgica, de Ripollet, no perd el pas dels nous temps, ni en la industrialització ni en les millores laborals i medioambientals.
La companyia familiar Lehisa, de Ripollet, està immersa en un procés de millora constant des de fa gairebé 40 anys.
Al capdavant del projecte, des de la seva fundació el 1983, hi ha Francisco León, que als seus 74 anys segueix en la gestió diària amb la mateixa il·lusió dels seus inicis per fer créixer la seva empresa, però deixant pas en el negoci als seus fills Javier, director general, i Rosa, directora financera i de recursos humans.
L’equip directiu treballa en bona sintonia i eficiència perquè la companyia sigui capdavantera en la producció de peces tornejades de precisió en aliatges de llautó, en sèries petites i grans, amb una millora constant dels seus coneixements. “Ens considerem una empresa amb inquietuds i ganes de superar-nos dia a dia i sempre amb projectes, amb ganes d’emprendre”, diu Rosa León.
Alhora, fent-se seves les inquietuds del món empresarial nacional i internacional –no en va exporten el 72% de la producció a 10 països d’Europa– afronten els reptes presents i de futur en matèries com la sostenibilitat, la igualtat i la cohesió social. Com a indústria, produeixen peces de llautó; com a companyia, són una peça clau en l’encaix de la igualtat, l’ètica i la sostenibilitat en el teixit empresarial de la pime.
Aquestes màximes es traduiran, aquest any, en dos projectes. D’una banda, l’obertura d’un magatzem que permetrà alliberar espai de la zona de producció per guanyar capacitat i endinsar-se amb força al sector sanitari. Per l’altra, la total implementació d’un pla d’igualtat i el codi ètic. Tot això, sense menystenir els esforços en sostenibilitat per reduir la petjada de carboni.
Així, l’equip directiu està esperant l’arribada d’una màquina, en què s’han invertit 137.000 euros, per ampliar la gamma de productes i incrementar les exportacions a països com França i Alemanya.
També és una oportunitat per produir noves peces per al sector sanitari i per això s’està tramitant la ISO 13485, la norma internacional per a la indústria de dispositius mèdics. Perquè si bé la fabricació de Lehisa s’ha adreçat tradicionalment a sectors com el de l’energia (gas, calefacció) i l’aigua (aixetes, connexions per a rec), durant els mesos de la pandèmia del coronavirus van haver de produir caudalímetres per a les màquines d’oxigen dels centres sanitaris i hospitalaris. Esperen tenir-ho tot enllestit per al segon semestre d’aquest any.
“El sector sanitari és una oportunitat per seguir creixent”, explica Rosa León, encarregada també de la gestió laboral interna de la companyia i impulsora del pla d’igualtat i el codi ètic.
En el vessant laboral, Rosa León emfatitza que “la plantilla és molt important” per a una companyia com Lehisa. Tant és així que, malgrat haver de paralitzar la producció durant el confinament per la pandèmia, “vàrem mantenir les retribucions als 27 treballadors, i amb diàleg i consens, aquelles hores de treball perdudes es van anar recuperant emmotllant-nos a les demandes de cada empleat i a les necessitats productives”.
El diàleg i el consens també han estat la base per implantar el pla per a la igualtat d’oportunitats: “Volem que serveixi per conciliar, per respondre a les necessitats de cada empleat, per eliminar les possibles diferències en salaris i condicions laborals, prevenir i evitar les situacions d’assetjaments que poguessin presentar-se…; i per les dues bandes, treballadores, però també treballadors”, insisteix León. Cal fer-ho, segons la directiva, des del respecte i l’anonimat, amb empatia i, sobretot, “amb el convenciment que tots hi sortim guanyant, empleats i empresa”.
La responsable de recursos humans de Lehisa explica que, a finals de 2019, amb l’assessorament de PIMEC es va començar a dissenyar el pla d’igualtat, i “malgrat que la pandèmia va endarrerir el projecte a finals de 2020, vàrem finalitzar tot el procés amb la formació dels empleats; durant l’any passat vam fer un protocol de conciliació laboral i l’estudi de riscos psicosocials que van aparèixer com a punts febles dins de la diagnosi que ens va fer PIMEC”.
Aquest any, per donar continuïtat al procés, s’ha designat l’agent d’igualtat, i durant el mes de juny s’han fet les enquestes de control a tot el personal per fer les valoracions oportunes sobre l’aplicació del pla. “Segur que podrem millorar coses” i continuar avançant cap a la igualtat.
Durant el 2020, Lehisa també va treballar en la responsabilitat social corporativa (RSC) per acabar obtenint el certificat corresponent el gener de 2021. Aquest codi ètic permet formalitzar un canal de denúncies (via e-mail) i una bústia de suggeriments, entre altres coses.
Alhora, aquest mateix any, a través de PIMEC van accedir a una subvenció que va permetre analitzar el tema de la ciberseguretat en tots els processos i fer millores en les deficiències que es van detectar.