La sostenibilitat i les pimes

El creixement sostenible va ser formalment introduït el 1987 per l’Informe Brundtland[1], encarregat per l’ONU, que portava per títol “El nostre Futur Comú” i que defineix el desenvolupament sostenible com “aquell que satisfà les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les futures generacions per satisfer les seves pròpies necessitats.” Aquest principi ha guiat nombroses empreses de tota mida i també als governs cap a pràctiques més responsables amb el planeta i les persones.

El món en què vivim necessita que tinguem en compte els aspectes ambientals, socials i econòmics, per poder dissenyar una societat més justa i respectuosa per nosaltres i les generacions futures. D’aquesta manera, el desenvolupament d’una economia sostenible hauria d’implicar un creixement que conciliï el desenvolupament econòmic, social i ambiental amb una economia competitiva, que afavoreixi els llocs de treball de qualitat, la igualtat d’oportunitats i de gènere i la cohesió social, i que garanteixi el respecte amb al medi ambient.

El concepte de sostenibilitat està avui molt present en el nostre entorn i la gent comença a entendre el acrònim ESG (Environment, Social and Governance) i es parla d’ell.  Les empreses són conscients de que tenen que incorporar-lo en els seus plans estratègics i han de dissenyar un camí alineat amb el negoci, integrar els objectius de sostenibilitat en la seva visió empresarial i identificar les àrees claus i crear un pla d´acció. La creació d´una cultura corporativa sostenible unida a una estratègia per atreure talent produirà un impacte positiu en el rendiment de l’equip humà de les companyies.

La sostenibilitat ha emergit també com un pilar essencial per a les petites i mitjanes empreses, impulsada tant per la creixent consciència ambiental i social, com per la necessitat d’adaptar-se a un mercat cada vegada més exigent.

“La sostenibilitat no és una opció, és una necessitat. Les pimes han de liderar el canvi cap a models de negoci més responsables i sostenibles per assegurar-ne la supervivència i l’èxit a llarg termini”, va dir fa un temps Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic d’Espanya.

Representant una part significativa de l’economia global i, sobretot, a Europa, les pimes tenen un rol crucial en la transició cap a un model econòmic més sostenible, no només com a responsabilitat ètica, sinó, també, com a estratègia de negoci que pot resultar molt rendible. Adoptar pràctiques sostenibles pot oferir nombrosos beneficis a les pimes. Entre ells hi ha la reducció de costos operatius a través de l’estalvi energètic i la gestió eficient de recursos. Implementar polítiques de reciclatge, utilitzar materials ecològics i invertir en tecnologies netes permet a les pimes disminuir-ne l’empremta ambiental i contribuir significativament a la lluita contra el canvi climàtic. A més a més, aquestes pràctiques poden millorar la imatge corporativa, enfortir la relació amb clients i socis comercials i obrir noves oportunitats de negoci.

Cada vegada més consumidors i empreses prefereixen productes i serveis que respectin el medi ambient, cosa que pot incrementar la demanda i fomentar la lleialtat del client. Addicionalment, les pimes sostenibles poden accedir a finançament i subvencions governamentals dissenyades específicament per donar suport a iniciatives verdes. D’altra banda, les institucions financeres i els governs estan cada vegada més interessats a donar suport a empreses que demostren un compromís genuí amb la sostenibilitat, cosa que es pot traduir en condicions de crèdit més favorables i accés a programes de suport financer, així com en majors facilitats en el cas de determinats contractes públics.

Hem de dir també que la sostenibilitat a curt termini  genera mes innovació, a mitjà termini mes competitivitat i a llarg termini rendibilitat.

Tot i això, implementar la sostenibilitat requereix un compromís ferm per part dels òrgans de govern de les companyies i una planificació meticulosa. És essencial que les pimes facin una avaluació inicial del seu impacte ambiental i estableixin metes clares i assolibles. La formació i la conscienciació dels empleats són també crucials per assegurar que tots comprenguin i participin activament en les iniciatives sostenibles. Crear una cultura organitzacional que valori la sostenibilitat pot ser un desafiament, però és fonamental per a l’èxit a llarg termini.

Les pimes han d’estar atentes a les innovacions tecnològiques que en poden facilitar la sostenibilitat. Des de solucions d’energia renovable fins a programari de gestió de recursos, la tecnologia ofereix eines valuoses per reduir l’impacte ambiental. La col·laboració amb altres empreses i organitzacions també pot resultar beneficiosa, permetent compartir millors pràctiques i desenvolupar noves estratègies sostenibles.

Un exemple notable és el sector de la moda, on moltes pimes han adoptat pràctiques sostenibles com l’ús de teixits orgànics i processos de producció ètics. Aquestes iniciatives no només responen a les actuals demandes dels consumidors, sinó que també estableixen un estàndard a la indústria que pot impulsar altres empreses a seguir l’exemple.

A més, les pimes han de considerar l’impacte social de les seves operacions. Les pràctiques sostenibles no només fan referència al medi ambient, sinó també a com les empreses tracten els seus empleats, proveïdors i comunitats. Adoptar polítiques de comerç just, oferir condicions laborals dignes i participar en projectes comunitaris són formes en què les pimes poden contribuir a una societat més equitativa i sostenible.

En resum, la sostenibilitat a les pimes no només és viable, sinó també beneficiosa. Adoptar pràctiques sostenibles pot millorar l’eficiència operativa, la competitivitat i la resiliència empresarial, alhora que contribueix a la protecció del medi ambient i al benestar social. A mesura que la consciència global sobre la sostenibilitat segueix creixent, les pimes que integren aquests principis al seu model de negoci estaran més ben posicionades per prosperar en un futur on la sostenibilitat serà un requisit fonamental per a l’èxit empresarial.

En temes de sostenibilitat i d’ESG el cel és el límit. Amb la unió i l’esforç de tots podrem transformar la nostra societat  i anar cap un mon millor.

Carles Puig de Travy, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

[1] Cognom de la exprimera ministra noruega que va ser una gran impulsora d´aquesta iniciativa.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Coneixes la importància de l’auditoria de riscos?

Next Story

Productivitat: problemes i solucions

Latest from Opinió