El 21 de març del 2023 el Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya (PNEAC), que ha de permetre assolir l’objectiu fixat per la Unió Europea de retirar l’amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i del conjunt del territori abans de l’any 2032.
El PNEAC estableix un pla d’actuació que inclou la identificació de materials amb amiant, la seva retirada i gestió adequada, així com la formació i la sensibilització dels professionals implicats i la població en general. A més, també s’estableixen mesures per a la inspecció i el seguiment dels treballs de retirada de l’amiant.
Com afectarà la implementació d’aquest pla les mipimes?
Les micro, petites i mitjanes empreses poden tenir una afectació més gran que les companyies de més dimensió per diverses raons, però principalment per la inversió econòmica que hagin de dur a terme per a la retirada i gestió del material. També s’ha de tenir en compte la interrupció de l’activitat, que en molts casos serà indispensable per dur a terme el procés de retirada d’amiant, i això podria suposar dificultats en les mipimes per la necessitat de recol·locar el personal o de redirigir la producció. Caldrà, a més, fomentar la implementació de mesures de prevenció en el lloc de treball per a reduir l’exposició a l’amiant i la seva eliminació segura.
No obstant això, és important destacar que el PNEAC també pot representar una oportunitat per a les mipimes. La retirada d’amiant pot millorar la salut i la seguretat de les persones treballadores, així com la imatge i la reputació de l’empresa. A més, si després de la retirada d’amiant s’instal·len plaques fotovoltaiques, això pot fer millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels edificis, cosa que pot tenir un impacte positiu en els costos a llarg termini.
Les mipimes poden minimitzar aquestes afectacions portant a terme diverses mesures com, per exemple, planificant el procés de retirada d’amiant amb antelació per a reduir l’impacte en la producció i l’activitat de l’empresa. Això pot incloure la planificació de la retirada en períodes de menor activitat o preveure mesures per minimitzar la interrupció de l’activitat.
Finalment, s’ha de tenir en compte que es poden sol·licitar ajuts o subvencions públiques per a la retirada del material que contingui amiant i que, en el marc de l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026, des de la Secretaria General del Consell de Relacions Laborals es posa a disposició del teixit empresarial un espai web on es poden trobar recursos sobre l’amiant i altres matèries relacionades amb seguretat i salut laboral.
Josep Maria Cuberes
Tècnic en prevenció de riscos laborals de PIMEC