/

APC Europe, un model de negoci únic que aposta per la sostenibilitat i la innovació

APC Europe és el fabricant més gran a nivell global de plasma atomitzat, proteïnes hidrolitzades i altres proteïnes de qualitat. La fàbrica d’APC Europe a Granollers, que compta amb 120 treballadors, és la més avançada del grup a tot el món i està tenint un paper fonamental en la cadena de valor del sector alimentari, ja que recull sang animal i produeix proteïnes d’alt valor afegit. Albert Gibert, managing director d’APC Europe, ens parla de l’activitat i dels projectes de futur de l’empresa i de la satisfacció que els ha suposat rebre el premi Empresa Vallesana de l’any 2022, atorgat per PIMEC Vallès Oriental.

Albert Gibert, managing director d’APC Europe

Què creieu que fa d’APC Europe una empresa referent en el seu sector d’activitat?

A.G: El nostre model de negoci és molt únic. A partir d’un residu, la sang animal generada per la indústria càrnia, fabriquem proteïnes funcionals d’alt valor afegit fent ús d’una tecnologia com la de la indústria lletera, amb processos de centrifugació i concentració i amb els màxims estàndards de qualitat i seguretat.

Actualment, els nostres productes finals es venen a més de 50 països i en la nostra activitat sempre tenim presents els valors corporatius, que són la millora contínua per desenvolupar nous productes per a la nutrició i salut humana, animal i vegetal, i la voluntat de compartir aquesta valorització amb els nostres proveïdors. Tot i que formem part d’una multinacional americana amb seu a Iowa, el centre de Granollers ha estat la capçalera del grup en innovació i desenvolupament de nous productes i és aquí on tenim la fàbrica més complexa, amb més productes de valor afegit i amb un equip humà molt competent.

APC Europe destaca especialment en projectes de millora de la microbiota i en la reducció de la inflamació de les mucoses i la millora de la salut intestinal. A més, en el marc de la pandèmia de la covid-19 vau posar en marxa un projecte que ha tingut un gran èxit amb l’Hospital del Mar. En què consisteix?

A.G: Es tracta d’un assaig clínic amb immunoglobulines per prevenir els efectes secundaris de la covid-19. L’hem dut a terme amb investigadors i metges de l’Institut Hospital del Mar, de la Universitat de Califòrnia-Davis i de la Universitat de Texas i analitzarà si un suplement nutricional és útil per evitar els pitjors efectes secundaris de la malaltia i la seva progressió d’estadis lleus a greus en 420 pacients.

S’hi utilitzarà un suplement nutricional basat en sèrum boví, molt ric en immunoglobulines, anticossos d’importància vital que circulen pel torrent sanguini i que, en aquest cas, actuen sobre un dels principals reservoris del virus al cos humà, el budell. Les immunoglobulines d’origen boví en models animals han demostrat la seva utilitat per reduir la inflamació provocada per la infecció, la progressió a formes més greus de la malaltia i la síndrome postcovid.

Com ha canviat el negoci arran de la pandèmia i la posada en marxa del projecte sobre l’impacte de les immunoglobulines en pacients amb covid persistent?

A.G: La covid-19 va tenir per a nosaltres un doble efecte immediat. D’una banda, l’activitat principal d’alimentació humana, animal i vegetal va continuar malgrat problemes puntuals de subministrament de la cadena. D’altra banda, totes les activitats de recerca en nous productes i noves aplicacions, on la interacció humana és fonamental, van quedar paralitzades.

Tot i això, arran de la pandèmia de la covid-19 vam implementar el nou projecte conjunt amb l’Hospital del Mar, que encara està en fase d’anàlisi perquè va incloure més de 200 pacients i més de 450 variables per a cada pacient. Tot i això, els resultats de què disposem semblen esperançadors.

APC Europe ja compta amb més de 30 anys d’experiència en el sector d’activitat i s’ha hagut d’adaptar a les diferents demandes socials, per exemple, fomentant el benestar animal i caminant cap a una major sostenibilitat en els processos. Com ha estat aquesta adaptació?

A.G: Al llarg de 30 anys d’activitat, hem anat evolucionant des de l’empresa Aprocat fins a la multinacional APC, de la qual formem part actualment. Lògicament, ens hem hagut d’adaptar als canvis de la societat en la mesura del que ha estat possible, intentant anar sempre una mica més enllà.

Per exemple, el plasma per a alimentació de porcs, que és un dels nostres productes més importants, està reconegut com un ingredient fonamental per al benestar animal. De fet, tota la nostra activitat forma part de l’economia circular des del moment en què donem valor a allò que per a altres és un residu.

A més, m’agradaria destacar que en aquest moment tenim en marxa diversos projectes d’estalvi energètic, com és el cas de les plaques solars, els intercanviadors de calor i sistemes de reutilització de l’aigua, entre d’altres.

Quins projectes teniu sobre la taula actualment?

A.G: Els nostres projectes actuals estan dedicats a buscar fraccions de la sang més específiques per augmentar l’eficàcia dels nostres productes. Estem veient que els nostres productes generen una millora en els processos d’inflamació sistèmica en persones i animals. D’altra banda, també continuem treballant per a millorar la salut animal amb nous productes allà on hi ha malalties animals i on els nostres productes contribueixen a la recuperació dels animals.

Quin paper creieu que han d’adoptar les administracions públiques en el foment de la innovació i la sostenibilitat?

A.G: Catalunya disposa d’una xarxa d’infraestructures que afavoreixen la innovació, com és el cas de l’IRTA, CRESA i les diferents universitats. A nosaltres ens van molt bé per desenvolupar nous productes i aplicacions. El principal paper de l’Administració és generar el context perquè les empreses puguin innovar i ser al màxim de sostenibles dins de les seves possibilitats.

La vostra tasca ha estat mereixedora de reconeixements com el premi a l’Empresa Vallesana de l’any 2022, que vau rebre el passat mes d’abril. Com valoreu aquesta distinció?

A.G: Nosaltres mai havíem participat en uns premis com aquests i les altres empreses finalistes tenien un model de negoci molt interessant, amb la responsabilitat social i la sostenibilitat com a punts forts. El premi és un reconeixement a la bona feina dels nostres empleats i, sens dubte, un motiu d’orgull.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’afectació en les mipimes de la implantació del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant

Next Story

Reial Decret sobre la gestió dels residus d’envasos: “Qui contamina, paga”

Latest from Competitivitat