La Fundació PIMEC potencia el suport a les persones empresàries i treballadores per generar ocupació entre els majors de 45 anys. Es tracta d’una funció en doble sentit: d’una banda, sensibilitzar l’empresa per incorporar talent sènior i, de l’altra, assessorar la persona sense feina o a l’atur en el procés de recerca de feina i en l’orientació professional, tot plantejant, fins i tot, una transició en la seva carrera.
En concret, des de la Fundació s’acompanya els professionals que tenen un gran valor fonamentat en una llarga experiència i un elevat coneixement, però que, malauradament, estan en un moment en què el mercat laboral i la vida els ha portat a una situació d’inestabilitat i, en molts casos, de precarietat laboral.
En primera instància, de les persones que demanen suport a la Fundació PIMEC es revisa el currículum que han elaborat i, a partir d’aquí, s’activen les diferents variables que afecten el procés de cerca de feina. En particular, es comença analitzant el contingut del CV, que sovint és poc efectiu: pels objectius laborals que té la persona, per la correlació de la informació curricular amb la que apareix a les xarxes socials com ara Linkedin, per les competències i els punts forts més rellevants.
Un cop realitzada aquesta tasca prèvia de millorament del currículum, s’estudia l’estratègia més adient per activar la recerca de feina, no només comptant amb els portals de feina més habituals, sinó revisant noves possibilitats i rutes per accedir a les ofertes laborals. De fet, un sènior pot accedir al mercat de feina com a candidat, però també com a expert i especialista, optant així a altres possibilitats com, a tall d’exemple, la col·laboració amb les empreses. S’ha de tenir clar que, malauradament, els portals de feina, quan s’està treballant amb perfils sèniors, no són els més eficaços per generar ocupació.
El tercer nivell d’actuació és empoderar la persona i donar-li suport en el seu procés d’inserció. En definitiva, es fa una aposta contundent per les persones, per tal que aprofitin el moment sense feina per autoanalitzar-se i per creure de nou en les seves potencialitats.
És fantàstic disposar de casos pràctics d’èxit que consoliden la forma d’actuar de la Fundació PIMEC. A manera d’exemple, cal destacar l’acompanyament realitzat a la Laura, una persona sènior de 60 anys que aportava un perfil administratiu comptable, una bona trajectòria professional i, sobretot, el millor valor afegit personal que cal subratllar: l’alta motivació, les ganes i la implicació per poder trobar feina. En aquest cas, el període de cerca d’un lloc de treball no va ser tan llarg i es va aconseguir una feina en una empresa del sector immobiliari com a administrativa i ajudant en la gestió dels clients. “Estic encantada de treballar, no m’importa l’horari ni plegar tard; l’únic que tinc són ganes d’aprendre, d’aportar i de poder superar el període de prova per tenir una feina estable”. Així de clarivident és la Laura. En definitiva, el seu bon caràcter, la seva empatia i responsabilitat ben segur que li faciliten l’adaptació al lloc de treball i l’efectivitat laboral.
A més, des de la Fundació es posa en valor la sensibilització d’algunes empreses de diferents sectors que continuen demanant perfils sèniors, deixant clar que l’edat de la persona no significa cap inconvenient per a la contractació. Recentment, per exemple, destaquem la intermediació d’una contractació d’una persona major de 45 anys per treballar en una empresa del sector del calibratge industrial. Es tracta d’una companyia que incorpora perfils sènior amb l’únic objectiu de poder afegir talent a l’organització, professionals amb bones competències i persones que aportin capacitat de treball i implicació en l’empresa.
Les dades del talent sènior
La Fundació PIMEC va realitzar una enquesta a pimes en matèria de talent sènior i edatisme durant l’any 2022. En concret, es van obtenir 354 respostes de micro, petites i mitjanes empreses de diferents sectors d’activitat –primari, indústria i serveis– i de distintes demarcacions –Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. L’edatisme, que en l’àmbit laboral implica practicar l’exclusió per motius d’edat, és la tercera causa de discriminació al món després del racisme i el masclisme, segons l’OMS.
Les principals conclusions de l’enquesta ens indiquen que el 78% de les empreses declaren que no han incorporat ningú major de 55 anys en els darrers dos anys, que el 18,64% dels enquestats manifesta haver contractat persones sènior només per a perfils directius i professionals que són difícils de trobar, i que gairebé la meitat de les empreses (46,33%) no s’han plantejat la necessitat de polítiques per a la contractació de talent sènior i el 57,10% no han proposat polítiques per afavorir-ne la continuïtat.
Cal destacar que, des del programa Emppersona de la Fundació, fem un acompanyament a persones empresàries, autònomes i col·lectius amb dificultats, per les quals tenim una alta sensibilitat. Curiosament, cada cop vivim més anys i cada cop apartem del mercat de treball més gent de 45 anys o més grans.
Com no podria ser d’una altra manera, l’enquesta la vàrem complementar amb les propostes de solucions per potenciar l’ocupació sènior. En concret, plantegem disposar de plans de formació amb compromís d’ocupació, implantar el currículum cec, acabar amb la vulneració de drets fonamentals de les plataformes digitals d’ocupació, incorporar un contracte especial per a majors de 45 anys, incloure mesures per fomentar el talent sènior a la Llei d’Igualtat, elaborar el Llibre blanc del talent sènior, crear una Comissió per a la Igualtat d’Oportunitats a l’Ocupació i generar una major eficiència dels Serveis Públics d’Ocupació respecte a l’atur sènior.
Víctor Bottini
Responsable de comunicació Fundació PIMEC