“L’economia circular és la millor eina per combatre la precarietat laboral i la contaminació al món de la moda”

Sylvia Calvo BCN és una firma de moda ecològica i ètica que es va fundar amb el nom de la dissenyadora a mitjans del 2015 a Barcelona. La sostenibilitat és part del disseny, i per a això empra processos de producció totalment artesanals i materials ecològics, tant orgànics com reciclats, amb un impacte mínim sobre el medi ambient. D’aquesta manera, cada peça obté un estil únic i distintiu.

Sylvia Calvo va néixer a Barcelona i va créixer al barri de la Barceloneta. Tot i que es va formar en filologia anglesa a la Universitat de Barcelona i compta amb un MBA de màrqueting cursat als Estats Units, des de petita es va interessar pel món de la confecció i el patronatge.

Com va sorgir la idea de crear la teva pròpia marca?

Tot va començar quan vaig assistir a una conferència sobre moda sostenible. Em vaig quedar impactada perquè vaig descobrir que, com la majoria de la societat, ignorava els greus impactes socials i mediambientals de la indústria tèxtil, que és la segona indústria que més pol·lucions genera del planeta, després de la del petroli. A banda de l’explotació laboral en països com la Xina o l’Índia.

Va ser llavors quan vaig decidir que això s’havia de canviar i jo volia posar el meu gra de sorra per revertir aquests impactes tan negatius i nocius per al nostre entorn i la nostra societat.

Vaig començar a estudiar i llegir sobre aquest tema i el 2013, en una sessió de networking sobre moda sostenible, vaig coincidir amb més persones que volien impulsar l’ecofashion. Això va donar lloc a l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona, de la qual soc cofundadora.

La ciutat de Barcelona és coneguda arreu del món. Creus que la marca Barcelona és garantia d’èxit? Per quin motiu forma part del nom de la teva marca i dels teus dissenys?

No crec que la marca BCN sigui garantia d’èxit. És un distintiu que em caracteritza molt. Jo vaig néixer i créixer a la ciutat; porto Barcelona a l’ADN. És una ciutat que m’inspira.

Vull que la meva feina local pugui tenir un impacte econòmic al territori en termes de producció i disseny i amb la vista posada al mercat internacional.

Com dones a conèixer la teva roba?

A través de les xarxes socials i participant en diferents fires i esdeveniments. Per exemple, la meva nova col·lecció ha estat presentada en la 4a Setmana Global de la Moda Sostenible de Budapest, després de fer-ho a Barcelona i a l’Eco Fashion Week d’Austràlia. La firma també ha estat present a The Circular Project MOMAD 2019, la fira internacional de la moda que va tenir lloc a Madrid el febrer de 2019.  A més, faig xerrades sobre moda circular i nous models de negoci, quelcom que també contribueix a donar a conèixer els meus dissenys.

Parla’ns de la teva nova col·lecció…

Es diu “Barcelona, t’estimo”. Aquesta col·lecció s’inspira i incorpora elements tradicionals de la ciutat de Barcelona amb l’objectiu d’apropar al món part de la cultura catalana i mediterrània: tradicions com els castellers, sabors tòpics de la regió del cava, etc. Per dissenyar-la he comptat amb les col·laboracions de la reconeguda pintora Esther Ramos, l’artista del teler Rosa López, i la marca de moda sostenible Grape Menswear.

Quines persones fan possible la teva marca de roba?

Vaig començar aquest projecte jo sola i amb pocs recursos. A poc a poc, la marca ha crescut i ara mateix m’ajuden un parell de persones. També he tingut estudiants en pràctiques i han estat experiències meravelloses. Encara som una empresa petita, però en el món de la moda circular ja ens comencen a conèixer.

Què creus que diferencia la firma Sylvia Calvo BCN de la competència?

Treballem amb material de rebuig, amb sacs de cafè. Això no ho fa gairebé ningú. Nosaltres donem una nova utilitat als sacs, una nova vida, per transformar-los en roba d’alta qualitat.

Quins són els reptes de futur de la marca?

Incorporar nous materials de rebuig que es puguin combinar bé i tenir més presència internacional. En definitiva, volem créixer localment per aportar oportunitats de feina i riquesa al territori.

D’altra banda, vull seguir donant a conèixer la moda sostenible per obrir les ments de la nostra societat, que ha d’entendre aquest canvi d’una economia lineal a una economia circular. Vull conscienciar la gent del fet que la roba que ens posem no té impactes negatius en la societat i en el nostre planeta.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Josep González: “És un gran honor rebre la Creu de Sant Jordi per haver ajudat a enfortir el teixit de pimes i autònoms de Catalunya”

Next Story

L’autònom davant la cotització a la Seguretat Social. Problemes i possibles solucions

Latest from ODS i RSC