Entrevista al president de la comissió d’Energia de PIMEC, José Enrique Vázquez
Trajectòria acadèmica i professional
És empresari, promotor d’associacions energètiques i socials, i divulgador qualificat del sector de l’eficiència i la gestió energètica.
Llicenciat en biologia per la UB i diplomat en gestió energètica i ambiental, amb un màster en enginyeria energètica i ambiental per la UPC, compta amb una visió transversal del sector. També té una dilatada experiència en projectes energètics i ambientals, ja que des de fa 40 anys participa en els principals projectes energètics del país.
És fundador i expresident de l’Associació Catalana d’Enginyeries i Consultories Ambientals (ACECMA), exvicepresident de la Federació d’Associacions Ambientals, i actual president d’Honor del Grup de Gestors Energètics de Catalunya. En l’àmbit empresarial és fundador i director d’EnerGroc, tasca que compagina amb la seva activitat acadèmica a la UB, la UPC i l’IQS, com a professor de cursos i màsters de l’àmbit energètic.
La crisi climàtica que vivim ha accelerat la transició energètica cap a fonts d’energia sostenibles i renovables. Quines mesures concretes veu necessàries per part de les institucions públiques a l’hora de facilitar al màxim, i de manera específica a les pimes, aquesta transició?
Quan parlem de la crisi climàtica que estem vivint, tots hauríem d’estar d’acord que les persones amb menys recursos són les qui n’estan patint més els efectes; és per aquest motiu que les intentem protegir.
Podem aplicar aquesta afirmació a les pimes. Són petites i alhora molt vulnerables als costos energètics i als requisits ambientals. Per aquest motiu, les institucions públiques han de ser conscients de protegir-les amb diverses actuacions: facilitar la incorporació de renovables per a autoconsum, simplificar i accelerar la tramitació administrativa; protegir el preu de l’energia…
En aquest sentit, l’excepció ibèrica va demostrar ser un mecanisme adequat per evitar el tancament de moltes pimes. Finalment, crec que les pimes han de ser un interlocutor energètic, ja que la suma de tot aquest col·lectiu és un gran electrointensiu.
Els preus de l’electricitat a Espanya han marcat una tendència ascendent i sempre s’han situat per sobre de la mitjana europea. Com afecta aquest fet la nostra activitat empresarial?
Les pimes a Espanya assumeixen uns costos d’electricitat dels més alts de la Unió Europea i la diferència de preu entre una pime i un gran consumidor és també de les més altes. Aquesta realitat afecta la competitivitat de les nostres empreses, de tots els sectors, i la seva capacitat exportadora.
És una paradoxa que, tenint el mix de generació energètica més diversificat de la Unió Europea, amb una participació molt important de fonts renovables, les nostres pimes no tinguin un preu competitiu respecte a la Unió Europea.
Creu que els impostos incrementen la discriminació de preus entre segments de consum?
Sí, sens dubte. L’anterior diferència de preus, en certa manera, estava induïda per les polítiques energètiques de l’Estat, que beneficien els grans consumidors en detriment de les pimes. Els costos energètics afecten la competitivitat de totes les empreses i les de menor dimensió no en són una excepció. S’han de reduir els costos associats regulats que les afecten.
Tampoc no s’hauria de facilitar que una pime, depenent del lloc que s’ubica a Espanya, tingui una reducció dels costos energètics vinculats al cost regulat per l’Estat. És un greuge comparatiu per a la resta de les empreses. L’Estat hauria de ser molt conscient que els canvis reguladors sobre les tarifes d’accés, l’IVA, o els impostos sobre la generació, a qui més afecten és els petits consumidors, que són els més vulnerables.
Quines són les mesures que les pimes han d’implantar per aconseguir una activitat més eficient energèticament?
Com la disponibilitat d’energia no és gratuïta, no hem d’oblidar que les polítiques empresarials d’eficiència i de gestió energètica, la generació renovable per a autoconsum, així com les diagnosis energètiques són actuacions imprescindibles a totes les pimes.