El Corredor Mediterrani ferroviari, prioritat de país

Tots sabem que la logística és una activitat transversal clau per a l’economia del nostre país. Per això, podem dir que només serem competitius si tenim una logística eficient i més sostenible, dotada de les infraestructures necessàries i amb una connexió eficient dels principals nusos logístics com són els portuaris, els aeroportuaris i les plataformes logístiques multimodals.

Malauradament, la manca d’inversions cròniques que patim any rere any en aquest àmbit suposa un obstacle a l’hora d’aconseguir un país en xarxa, on es pugui desenvolupar l’activitat econòmica arreu. En aquest sentit, és urgent garantir que es realitzin les inversions compromeses i pendents, ja que disposem de ràtios de transport de mercaderies per ferrocarril i d’intermodalitat de fa vint anys. D’altra banda, cal apostar per una gestió de proximitat, tal com recomana la Unió Europea, així com per fer possible que Catalunya assumeixi les plenes competències de la gestió de les principals infraestructures: ports, aeroports, Rodalies i el Consorci Zona Franca, entre altres.

Entre totes les infraestructures, el Corredor Mediterrani és essencial a l’hora d’exportar productes per via terrestre amb l’objectiu d’anar substituint, de mica en mica, el camió pel ferrocarril. Perquè això funcioni, cal donar alternatives als més de 10.000 camions que diàriament travessen la frontera de la Jonquera. A més, vull destacar que amb la tercera pota ferroviària impulsada pel Ministeri de Transport –i que fa quinze anys que es construeix– no en tenim prou, ja que aquesta quedarà col·lapsada a curt termini.

Així mateix, per solucionar els colls d’ampolla de mobilitat arreu del territori, com el pas de frontera o el nus de Tarragona, cal dotar-nos d’unes infraestructures ben dimensionades que garanteixin la màxima eficiència i sostenibilitat.

Pel fort creixement de les exportacions catalanes a Europa i el món, per la força de les nostres empreses i perquè el sector logístic ho ha fet possible, sobretot els nostres ports i el transport per carretera, i pel fet que Catalunya té una situació estratègica per al flux de mercaderies, la inversió en el Corredor Mediterrani, i en infraestructures en general, ha de ser una prioritat.

Només podrem ser eficients si tenim una logística competitiva i multimodal per solucionar les afectacions al territori i altres qüestions que ens resten competitivitat i ens fan perdre oportunitats. El Corredor Mediterrani és un dels eixos logístics de mercaderies més importants de la Unió Europea, i, per tant, s’ha de fer; però ben fet, per tal que sigui útil a les persones i a les empreses.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

“Les mesures d’eficiència i de gestió energètica, la generació renovable per a autoconsum, i una diagnosi energètica són actuacions imprescindibles per a les pimes”

Next Story

La Lluita contra la Morositat a Europa continua

Latest from Opinió

Renovar-se o morir

Tot allò que facis de més, que ofereixis de més, servirà per a crear-te oportunitats de