Les microcredencials al sistema universitari com a nou model de desenvolupament de competències

L’adaptació als canvis i la generació de noves estratègies per donar resposta als nous reptes als quals ens enfrontem com a país, comporta la creació de nous models d’aprenentatge i formació, com són les microcredencials.

Segons la Comissió Europea, les microcredencials són el registre dels resultats d’aprenentatge que ha adquirit una persona seguint una píndola formativa de curta durada. Aquests resultats d’aprenentatge s’han avaluat amb criteris definits de transparència i claredat. Les experiències d’aprenentatge que condueixen a microcredencials estan dissenyades per oferir a l’alumne coneixements, destreses i competències específiques que responguin a necessitats socials, personals, cultural o del mercat laboral. Per tant, les microcredencials han de poder contribuir a l’actualització dels coneixements i competències que la persona ha d’anar adquirint al llarg de la seva trajectòria i són capitalitzables i certificables en el sistema, de manera que tenen un caràcter acumulatiu en l’àmbit acadèmic. Poden ser-ho certificacions específiques i independents o combinades amb credencials de contingut més extens. Estan recolzades per la garantia de qualitat segons la normativa acordada en el sector o àrea d’activitat corresponent.

Segons la UNESCO, les microcredencials són propietat de la persona que adquireix els coneixements i poden ser compartides fàcilment per titular, inclús a través d’eines digitals com l’Europass, de conformitat amb el RGPD. A més, aquest sistema consensuat en l’àmbit europeu permet emmagatzemar dades garantint una comprovació fluida de l’autenticitat de les dades. Aquesta portabilitat s’emmarca sota criteris de qualitat, transparència, pertinença, avaluació, orientació, reconeixement i autenticitat.

Actualment, comptem amb el Pla Microcreds, que impulsa les microcredencials universitàries, dins el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb un fons de 50 milions d’euros: 1.000 formacions de curta durada cursades per 60.000 persones d’entre 25 i 64 anys, amb una data límit d’execució del 30 de juny de 2026.

Aquest pla permet finançar tant la producció de microcredencials com beques i ajuts per a persones en situació d’atur, baixa renda o situació de vulnerabilitat social, així com per a activitats d’intermediació entre la universitat i els sectors productius i consagra la formació al llarg de la vida com una funció bàsica de la universitat.

Des de PIMEC valorem positivament que les microcredencials impliquin la col·laboració real de les universitats amb agents externs, que ens han d’ajudar a detectar necessitats formatives concretes, a dissenyar les formacions, a participar com a formadors i a avaluar-les. A més, les microcredencials representen un canvi de paradigma en la formació permanent que ofereixen les universitats vetllant per l’acreditació de competències des d’una òptima acadèmica i laboral.

M.Àngels Benítez – Responsable de Polítiques Socials i d’Inclusió Laboral

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Les necessitats de l’economia catalana

Next Story

Saps què és el número d’exportador autoritzat?

Latest from Panorama