Les pimes volen eines per facilitar la continuïtat empresarial

El relleu generacional s’està convertint en una problemàtica per a les empreses de diferents sectors i per al progrés del país, ja que, si no comptem amb una cultura del futur, el desenvolupament social i econòmic serà més difícil

Els empresaris i empresàries que estan a prop de la seva jubilació es troben davant el repte de donar continuïtat a la seva activitat. Per a alguns, la transició és familiar amb un relleu generacional, però d’altres no compten amb cap conegut que pugui i vulgui dedicar-se a seguir amb el negoci.

Per això, les pimes demanen que, a través de la col·laboració i la transversalitat, s’assoleixi una transformació amb l’objectiu de donar suport als empresaris i empresàries en aquest sentit, tot contribuint al creixement empresarial, a la generació de riquesa i al manteniment dels llocs de treball.

Molts es troben amb la necessitat de suport davant el relleu empresarial per tal de potenciar la successió, mantenir el negoci familiar, fomentar la intraemprenedoria, donar continuïtat a projectes industrials al territori i motivar les noves generacions perquè impulsin empreses que ja compten amb una trajectòria i un recorregut de generacions anteriors.

L’Álvaro Sánchez és administrador i director tècnic de Sancor Transformadores, S.L. Ens explica en primera persona el relleu generacional dins la seva empresa, on avui dia conviuen dues generacions: “Continuem aprenent l’un de l’altre i, afortunadament, he viscut una transició progressiva i ben planificada. M’agrada puntualitzar-ho, donat que moltes vegades el context és un aspecte condicional important”. A més, aquesta pime ha comptat amb assessorament professional extern, fet que l’Álvaro considera “un factor clau, ja que es tracta d’un perfil coneixedor del negoci i sense càrrega emocional”.

Com a nova generació, ens explica les seves aportacions, tot destacant que des de la seva incorporació han realitzat un procés de digitalització intern. “Fem ús de noves eines que ens permeten organitzar-nos internament i ser més eficients. D’aquesta manera hem pogut fixar objectius a mitjà i llarg termini, així com definir recursos més específics i detectar debilitats i fortaleses”, afegeix abans de dir que també ha aportat “empenta i nou valor” en aquest “repte motivador i alhora vital per a l’empresa”.

Aquest tipus d’empresa, on la continuïtat és familiar amb el canvi de generació, té la particularitat que “tot queda a casa”, i aquest fet compta amb aspectes positius, però també amb peculiaritats que compliquen el procés. En aquest sentit, el director tècnic de Sancor Tranformadores afirma que “el principal repte és saber treure’s l’ombra de l’aprovació i la supervisió, fruit de la mateixa admiració i respecte per la generació predecessora”. Finalment, ha posat de manifest que els valors intrínsecs s’han de saber conservar i homogeneïtzar durant la transició generacional, “sense oblidar que no hi ha dues persones iguals”.

D’altra banda, la Maria Carbonell, consellera delegada d’Hedama Global SL, hòlding familiar que inclou les empreses Carbonellfarma Experts en Farmàcia SLU, exposa la seva situació: “Aquest 2023, i amb la signatura dels protocols familiars, hem fet un gran pas endavant en el nostre relleu generacional plasmant en paper la voluntat de la primera generació i el futur de la tercera generació quan aquesta s’incorpori”. Ella, juntament amb la seva germana, forma part de la segona generació, la qual va prenent més protagonisme dins l’activitat empresarial, “sobretot en la presa de decisions i en l’estratègia”.

“Un dels reptes que he afrontat és la manera de fer les coses i la figura omnipresent del meu pare. Ell ha aixecat un negoci sense planificació i l’ha portat a l’èxit, i ara estem incorporant una estratègia a llarg termini i unes planificacions anuals per seguir creixent”, continua abans d’introduir el segon dels reptes a què ha de fer front. “És el fet que l’empresa estigui liderada per dones; ens trobem amb reticències d’alguns col·laboradors o clients que menyspreen la nostra feina només perquè som dones i joves”.

Lamenta que a vegades no s’apreciïn les seves aportacions com a nova generació, amb una ampliació dels serveis i una diversificació del risc de tenir només una línia de negoci. “A més, seguim formant-nos per millorar el servei que donem als clients i estem  treballant en una estratègia a llarg termini, un control pressupostari i amb seguiments de KPI per actuar ràpidament davant de qualsevol desviació, preveure els problemes i ser proactius en la seva solució”, conclou.

Sobre aquesta qüestió, PIMEC ha celebrat un seguit de trobades centrades en el relleu intergeneracional impulsat pels joves i les dones, en què el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, ha recordat que l’entitat ha posat en marxa projectes d’impacte estratègic des d’un punt de vista transversal, treballant amb interseccionalitat per solucionar les problemàtiques de les empreses des de l’eix dels joves i de les dones, en aquest cas: “Connectem diferents eixos de treball i això ens permet tenir més eines”.

Fruit d’aquestes jornades arreu del territori català, els empresaris i empresàries que van participar van destacar les següents necessitats i idees:

  • El relleu ha de ser un canvi progressiu que tingui en compte l’experiència i els coneixements del sènior i les noves idees i projectes de la generació més jove, sense contradiccions i amb formació i acompanyament.
  • És bo elaborar protocols de relleu i tenir una estratègia a curt, mitjà i llarg termini.
  • És fonamental la col·laboració i la comunicació entre les generacions que fan el relleu i amb l’equip de l’empresa.

Per la seva banda, la presidenta de la comissió Dona i Empresa de PIMEC, Maria Teixidor, constata que el relleu generacional “és un tema que preocupa les empreses”, per la qual cosa considera fonamental la formació i aprendre d’altres situacions. “Cal donar visibilitat a les dones que agafen el relleu empresarial i que en alguns casos pateixen discriminació”, assegura.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Una radiografia de l’ús del català a les pimes

Next Story

10 consells per reduir els riscos de rebre un ciberatac

Latest from Panorama