Una radiografia de l’ús del català a les pimes

La continuïtat i l’enriquiment d’una llengua depenen de la implicació del conjunt de la societat i, per això, les empreses i les administracions dels diferents nivells han de treballar plegades amb un objectiu comú: garantir l’ús del català com a llengua de comunicació en el món empresarial actual. La llengua, i la seva gestió conseqüent, també és un aspecte que forma part de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) del territori català, amb una gran diversitat cultural i lingüística. Les empreses que fan servir el català de manera conscient com a llengua pròpia, a més d’altres llengües com a eina de comunicació, es posicionen respecte del seu entorn i dels seus públics amb valor afegit, prestigi, qualitat i bon servei a la societat.

Per aquests motius, la llengua catalana ha de continuar present en el motor econòmic del país i, des de PIMEC, treballem constantment en la defensa del català en l’àmbit empresarial amb diversos projectes per fomentar-ne l’ús a les micro, petites i mitjanes empreses.

Un estudi sobre l’ús del català a les pimes elaborat per PIMEC, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, assenyala que hi ha una relació inversa entre l’ús del català i la dimensió empresarial: les pimes el fan servir més que les grans empreses. La comunicació amb els clients passa del 55,15% en les empreses sense assalariats al 37,1% en les grans empreses. Així mateix, les microempreses i les empreses sense treballadors són les que més fan servir el català en els seus materials comunicatius.

En relació amb els resultats segons la localització, el document assenyala que la majoria de les demarcacions de Catalunya tenen un ús predominant del català en les diferents comunicacions amb clients i també en les comunicacions escrites. Girona i Lleida destaquen per tenir percentatges més alts d’ús del català en l’àmbit empresarial, amb un 65% i 63,5% respectivament. En matèria de comunicacions digitals, al voltant del 75% de les empreses inclouen el català en la seva pàgina web i el 65% publiquen contingut a les xarxes socials en aquest idioma.

Entre altres paràmetres, l’estudi també analitza quina ha estat l’evolució de l’ús del català en les pimes al llarg del temps fent una comparativa entre els anys 2012 i 2023. En aquest sentit, el document explica que aquest ha augmentat un 17,1% respecte de l’any 2012; i que el 70,3% de les empreses consultades el 2023 consideren que l’ús de la llengua catalana s’ha mantingut igual, enfront del 52,1% del 2012.

Una mostra de l’èxit de l’ús del català en l’àmbit empresarial és la pime Alemany 1879. Aquesta empresa productora de mel i torrons, que ha estat reconeguda amb el reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial dels Premis Pimes, utilitza el català tant en la seva comunicació interna com en l’externa des de la seva creació. Per ells, el català és una eina que els ajuda a apropar-se a la seva comunitat, a vincular-se al territori i a posicionar-se com una marca compromesa amb les seves arrels. Aquesta pime familiar aposta per la llengua catalana perquè “és la base de la cultura i el món empresarial no pot actuar al marge d’aquest fet, ha de ser una eina per mantenir-ne l’ús”.

Un altre cas d’èxit és Gimnàs Triops, que va guanyar el Premi a la Qualitat Lingüística Empresarial el 2022 per la seva aposta decidida per l’ús del català a través de la creació de GimTV, una plataforma online d’activitats esportives dirigides. Aquesta empresa, ubicada a Banyoles, afirma que “vivim en un entorn privilegiat referent a l’ús de la nostra llengua, perquè a Girona està present en gairebé tots els vessants del dia a dia”, i amb GimTV han pogut exportar aquest privilegi a la resta del món, oferint classes en català i un valor afegit per a aquelles persones d’arreu del territori català que ho troben extraordinari.

Supermercats Llobet és una altra pime exemplar en el foment de la llengua catalana en l’àmbit empresarial des dels seus inicis. A més de l’etiquetatge dels seus productes en català, també realitzen diverses accions per preservar la llengua i col·laboren amb algunes entitats per promoure l’aprenentatge del català. Tot el Grup Llobet aposta per la llengua catalana perquè “la comunicació en català amb els clients crea un vincle emocional, mostra el nostre respecte per la cultura local i ens destaca com a empresa que valora i promou la llengua”.

PIMEC se suma a la campanya per oficialitzar el català a les institucions

Les llengües són un patrimoni cultural, social i econòmic. Per això, PIMEC s’ha sumat a la campanya impulsada per Òmnium Cultural “Yes to catalan” amb l’objectiu que tots els estats membres votin sí a l’oficialitat del català a la Unió Europea. La patronal, juntament amb altres institucions, ha signat una carta conjunta que s’ha enviat als estats membres on s’ha posat de manifest que el català és la 13a llengua més parlada de la UE però no compta amb el reconeixement de l’oficialitat, com sí que ho fan altres llengües menys parlades com el txec o el suec.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com reforçar el vincle amb la clientela a través del català

Next Story

Les pimes volen eines per facilitar la continuïtat empresarial

Latest from Panorama