Article original de VIA Empresa reproduït amb l’autorització de l’autor.
En els últims anys, especialment a les ciutats, han proliferat nous comerços, petits o mitjans, que ja formen part del paisatge urbà i de les rutines de consum quotidià de la ciutadania. En general, són establiments amb personal procedent d’altres països i sense nocions de català.
Així és com va néixer, l’any 2020, el projecte delConsorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)Comerços aprenents: d’una banda, per donar resposta al dret de la població catalana de ser atesa en la seva llengua i, per una altra, per facilitar als botiguers amb molt poc coneixement del català una formació senzilla per poder relacionar-se de manera bàsica amb la clientela en la seva llengua. Fórmules de salutació i comiat, vocabulari dels productes, números per indicar-ne el preu o els dies de la setmana és part del que s’ensenya als comerciants. A banda d’ensenyar-los català bàsic també es treballa la sensibilització lingüística: l’actitud és clau i un aparentment senzill “bon dia” pot canviar la dinàmica personal (i comercial) entre comprador i venedor.
A l’hora d’aprendre una llengua, un dels principals impediments que exposa la gent és la manca de temps. Justament per evitar això, i conscient de les llargues jornades laborals de molts dels treballadors d’aquests negocis, el CPNL ha fet un esforç d’adaptació a les seves necessitats. Un o dos cops per setmana, un tècnic del CPNL va a l’establiment en l’horari que vagi millor al propietari o treballadors. En total, hi fan 10 sessions de 15 minuts cadascuna, i fan seguiment de l’evolució de l’aprenent. Un altre aspecte positiu de fer la formació a l’establiment és que es pot comptar amb la participació i complicitat dels clients per començar a practicar el català.
A través de materials divulgatius, se’ls insta a participar activament en el procés d’aprenentatge, principalment mitjançant tres accions senzilles: parlar en català com a primera tria, no canviar de llengua automàticament i fer preguntes senzilles al comerciant. Ser conscients de l’interès dels botiguers per aprendre l’idioma els connecta amb ells i fa que tinguin més ganes d’ajudar-los en el procés.