Qui es queda amb les dades personals dels electrodomèstics connectats?

El passat 22 de desembre de 2023 la Unió Europea va publicar el denominat Reglament de Dades, que imposa als fabricants i proveïdors de servei l’obligació de permetre que els seus usuaris, ja siguin empreses o particulars, accedeixin i reutilitzin les dades generades per l’ús dels seus productes o serveis, des de les cafeteres fins a les turbines eòliques. També permet als usuaris compartir aquestes dades amb tercers; per exemple, els propietaris d’automòbils podran optar en el futur per compartir determinades dades sobre vehicles amb un mecànic o amb la seva companyia d’assegurances.

El Reglament (UE) 2023/2854, oferirà als particulars i a les empreses un major control sobre les seves dades, mitjançant l’enfortiment del dret a la portabilitat, la còpia i la transferència de dades des de diferents serveis de manera simple quan es generin a través d’objectes, màquines i dispositius intel·ligents.

Permetrà als usuaris de dispositius connectats —que comprenen des dels electrodomèstics intel·ligents fins a maquinària industrial intel·ligent— accedir a les dades generades pel seu ús, que sovint són recopilats exclusivament pels fabricants i proveïdors de serveis. Pel que fa les dades de la internet de les coses, el nou Reglament se centra en les funcionalitats de les dades recollides pels productes connectats en lloc dels productes en si mateixos. Introdueix la distinció entre «dades del producte» i «dades de serveis relacionats», a partir dels quals poden compartir-se dades fàcilment disponibles.

El nou Reglament també garanteix un nivell suficient de protecció dels secrets comercials i dels drets de propietat intel·lectual i industrial. El text legal estableix mesures per a impedir que es faci un ús abusiu dels desequilibris contractuals. És a dir, en els contractes d’intercanvi de dades, a causa de clàusules contractuals abusives imposades d’una banda amb una posició negociadora considerablement més forta. Aquestes mesures protegiran les empreses de la UE dels acords deslleials i donaran a les pimes un major marge de maniobra.

Pel que fa a les sol·licituds d’accés a dades en el context de les relacions entre empreses i administracions, el nou Reglament estableix que les dades personals només es compartiran en circumstàncies excepcionals, com una catàstrofe natural, una pandèmia o un atac terrorista, i només si no és possible accedir a les dades d’una altra manera. Les microempreses i les petites empreses també aportaran les seves dades en tals casos i seran compensades.

El nou Reglament permetrà als consumidors canviar fàcilment d’un proveïdor de serveis en el núvol a un altre. També s’han introduït salvaguardes contra les transferències il·legals de dades, així com normes d’interoperabilitat per a l’intercanvi i el tractament de dades. Finalment, s’espera que pugui abaratir i fer més eficient el servei postvenda de determinats dispositius.

Per a concloure, és molt important indicar que el dia d’entrada en vigor del Reglament de Dades, el 12 de gener de 2024, és l’inici d’un període de transició de vint mesos. La data d’aplicació general i obligatòria està establerta per al 12 de setembre de 2025, excepte alguns articles del text legal que es faran posteriorment.

Per a més informació: Departament Jurídic de PIMEC (Gemma Soro gsoro@pimec.org)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Encetem el 2024 amb la presidència belga de la UE, que donarà pas a les eleccions europees

Next Story

Sequera: una emergència que afecta les pimes

Latest from Panorama