Encetem el 2024 amb la presidència belga de la UE, que donarà pas a les eleccions europees

L’1 de gener, Bèlgica va prendre les regnes del Consell de la Unió Europea en agafar el relleu d’Espanya. En aquests propers mesos, Bèlgica assumirà la tasca de promoure acords entre el Parlament Europeu (PE) i el Consell, abans de les eleccions europees del mes de juny, sobre expedients legislatius rellevants per a les pimes com el reglament sobre els envasos i la directiva sobre el dret a reparar.  

El mandat belga serà curt i intens ja que l’última sessió plenària del PE serà a l’abril i amb posterioritat el PE i el Consell no podran negociar acords sobre legislació en tràmit d’aprovació fins que no es configuri el nou PE, al juliol, ja sota la presidència hongaresa del Consell.

A més, la presidència belga coincidirà amb la campanya per a les eleccions federals belgues el 9 de juny, fet que esperem que no influeixi en  l’eficàcia per arribar a acords polítics durant el mandat europeu de Bèlgica.

Des de la delegació de PIMEC a Brussel·les i des d’SMEunited esperem comptar amb Bèlgica per reforçar la competitivitat de la UE, tal com ha assenyalat en les seves prioritats per a Europa. Entre altres, destaquen la necessitat d’assegurar que les empreses i en especial les pimes competeixin de manera justa tant globalment com dins la UE.

Així mateix, la presidència belga s’ha compromès a reforçar el mercat únic per avançar tant en la unió del mercat de capitals com en la unió energètica dels vint-i-set. També ha manifestat el seu interès per tirar endavant el Pla Verd Industrial proposat per la Comissió Europea el 2023 amb l’objectiu d’augmentar la competitivitat de la indústria europea –sense haver de recórrer als ajuts d’estat tan utilitzats per França i Alemanya en els darrers mesos– i, en canvi, reduint les dependències i promovent el lideratge tecnològic en sectors crítics. En aquest sentit, serà necessari que s’arribi a un acord sobre el reglament relatiu a la indústria de zero emissions netes per accelerar la implantació industrial de les tecnologies verdes, simplificant els procediments de concessió de permisos.

Tot i que no es podrà arribar a un acord final abans de les eleccions europees sobre el reglament de lluita contra la morositat, esperem que tant el PE com el Consell liderat per Bèlgica tanquin els seus informes respectius per entrar a negociar en la segona meitat de l’any i poder comptar amb un Reglament ja el 2024.

Des de PIMEC continuarem treballant amb SMEunited i les institucions de la UE perquè aquestes finalitzin la legislació al més aviat possible i, així, donar seguretat jurídica i previsibilitat a les empreses, assegurant-nos que es tenen en compte els interessos de les mipimes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Què han de saber les pimes sobre la crisi al Mar Roig?

Next Story

Qui es queda amb les dades personals dels electrodomèstics connectats?

Latest from Opinió