Fa setmanes que el trànsit de mercaderies al Mar Roig s’ha vist afectat pels atacs dels rebels houthis del Iemen contra Israel, els quals estan afectant el conjunt de l’economia mundial, ja que aquest itinerari concentra una de les rutes més importants de comerç internacional.
El conflicte podria tenir conseqüències econòmiques importants, especialment si s’allarga en el temps, als que caldrà estar alertes. A mesura que els vaixells s’hagin de desviar per rutes alternatives, que són més llargues i costoses, provocarà retards en els subministraments i augment en els costos, el que podria conduir també a una inflació més alta. I, malgrat que el cost del transport suposa una part petita del preu de venda al públic, un increment substancial sí podria tenir una gran incidència.
A Catalunya i la resta d’Espanya, algunes empreses, especialment les que importen productes de la Xina, ja estan començant a notar els seus efectes. No obstant això, l’impacte no és generalitzat, però és important estar alerta per a futurs desenvolupaments.
Com esdeveniment imprevist que pot tenir un impacte negatiu, des de PIMEC recomanem a les empreses revisar les seves estratègies d’itineraris de subministrament i prendre mesures preventives de diversificació de proveïdors de zones diferents.
Arran de la pandèmia i de les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, moltes empreses catalanes ja han readequat les seves cadenes de subministraments per fer-les més properes i diversificades. Cal, però, estar atents a l’arribada de l’Any Nou Xinès el 10 de febrer, on tradicionalment augmenta la demanda en aquest període i pot incrementar encara més el cost del transport marítim.
A continuació, exposem algunes dades significatives perquè les pimes puguin entendre millor aquest fet i la seva magnitud:
- És una de les rutes més importants del món, amb més del 40% del comerç entre Àsia i Europa.
- Cada any creua el canal de Suez en direcció a Espanya mercaderies asiàtiques per valor d’uns 100.000 milions d’euros.
- Suposa més del 15% del trànsit mundial. El 2022 van passar-hi 123,5 milions de tones mètriques de mercaderies.
- Representa el 12% del comerç marítim mundial de petroli i el 8% del gas natural liquat (GNL).
- La quantitat de petroli que passa pel canal de Suez ha augmentat un 60% des de 2020 i les sancions de Rússia. Un desviament de la ruta del Mar Roig suposa un augment d’entre 58% i el 129% del temps que solen tardar els petroliers (mínim de 10 dies).
- El cost per contenidor ha augmentat entre 3.000 i 5.000 dòlars (entre 2 i 5 vegades la tarifa normal per l’època de l’any).
Tot i que l’actual context d’incertesa s’està convertint en habitual, a causa dels riscos latents a Ucraïna, Israel, la guerra de blocs entre els Estats Units i la Xina, entre altres factors, considerem que el manteniment dels tipus d’interès als nivells actuals és l’element més preocupant, ja que dificulta la situació financera de les pimes i pot accelerar la caiguda del consum.