Reflexions a Europa de cara a la propera legislatura

El dia d’Europa ve marcat aquest any per diverses iniciatives europees centrades en un procés de reflexió sobre el futur de l’economia europea que tenen com a objectiu recuperar la competitivitat perduda en els darrers anys.

Entre aquestes iniciatives cal destacar l’informe Molt més que un mercat de l’ex primer ministre italià, Enrico Letta, sobre com millorar el mercat únic per al benefici de les empreses i ciutadans europeus, 30 anys després de la seva creació.

Letta reconeix que les pimes formen part del teixit socioeconòmic d’Europa, creen dos terços de l’ocupació i són catalitzadores d’innovació. Malgrat això, l’informe reconeix que les pimes no troben el seu lloc en el mercat únic, a causa de les nombroses barreres que han de superar com ara normatives nacionals diferents en l’àmbit dels serveis, els costos del compliment normatiu, estàndards desiguals i requisits administratius, barreres que proporcionalment afecten més les petites empreses que les grans.

Els representants de SMEunited, entre els quals hi ha PIMEC, es van reunir amb Letta abans de la publicació del seu informe per compartir les dificultats de les mipimes en el mercat únic i demanar-li que la UE se centrés en l’aplicació de les normes europees vigents amb més eines de suport per a les empreses. Des de PIMEC vam destacar la necessitat de centralitzar les eines i la informació en una  plataforma digital única multilingüe que serveixi de referent per a les empreses, com l’actual Single Digital Gateway.

L’informe de Letta es va presentar en el passat Consell Europeu d’abril dedicat a reforçar la competitivitat de la UE. Els caps d’Estat i de Govern van acordar crear un nou Pacte Europeu per a la Competitivitat basat en primer lloc en les propostes de l’informe i centrat a tancar la bretxa de la productivitat i la innovació entre els països de la Unió i els seus competidors internacionals. Com a punt positiu per a les pimes, en les conclusions del Consell Europeu es va reconèixer la necessitat de legislar tenint en compte el principi de pensar primer en petit l’aplicació del qual tant PIMEC com les patronals de la família de SMEunited hem demanat repetidament al llarg dels anys. Això suposa l’aval al més alt nivell polític de la necessitat de formular les lleis per a la majoria de les empreses, les mipimes.

Ben aviat encetarem una propera legislatura a Europa, en què a més de tots els informes i compromisos polítics, vetllarem per tal que aquests no quedin en paraules i demanarem més assertivitat per part de l’executiu i dels legisladors europeus per crear les condicions de creixement òptimes per a les nostres empreses.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Campanya de la calor 2024: Estar preparats és una aposta segura

Next Story

La sequera, una situació d’emergència que castiga les pimes

Latest from Panorama