La sequera, una situació d’emergència que castiga les pimes

Catalunya pateix actualment una de les sequeres més greus de la seva història recent, tant per la durada i intensitat com per l’abast en superfície. Ho reflecteix de forma significativa l’actual reserva d’aigua dels embassaments, que a finals d’abril girava entorn del 18,17%, mentre que fa un any se situava al voltant del 25,22%.  

Paisatges que estan canviant, pèrdua de biodiversitat i restriccions en el consum d’aigua són algunes de les conseqüències més evidents que fins ara ens està deixant aquesta situació de sequera severa, però que també està tenint un fort impacte en l’activitat econòmica. Les micro, petites i mitjanes empreses i les persones autònomes n’afronten els efectes i les restriccions amb preocupació i incertesa, especialment aquelles empreses dels sectors més dependents de l’aigua. 

Els efectes de la sequera sobre l’activitat econòmica

Els sectors agrícola i ramader, així com el de la planta i la flor, i també la indústria agroalimentària, la química, la farmacèutica i la paperera són alguns dels més afectats per la reducció de l’aigua disponible. Els empresaris i empresàries d’aquests àmbits  posen de manifest la preocupació que els representa una possible disminució de l’activitat derivada d’un episodi de sequera que, en cas d’allargar-se, pot arribar a comprometre la viabilitat dels seus negocis. 

Ho explica Ferran Soler, vocal de la Junta Directiva de l’Asociación Nacional de Lavanderías Industriales de España i gerent d’RS10 Bugaderia Industrial. El seu negoci dona servei a diversos hospitals de Catalunya i l’any 2023 va tenir un consum d’aigua de 35.550m³, un 25% menys que l’any anterior: “No sabem quines són les possibilitats reals de mantenir en actiu les nostres empreses mentre no arriben solucions definitives. Ja hem renunciat a línies d’activitat menys estratègiques per poder garantir el servei en l’àmbit hospitalari”. 

La preocupació que posen de manifest des d’RS10 Bugaderia es fa extensiva també a un sector especialment afectat per la sequera com és el de la planta i la flor. “És dels primers sectors en els quals s’han aplicat restriccions, permetent només el reg de subsistència d’arbres i arbusts en fase d’excepcionalitat i, en fase d’emergència, només el reg amb aigua no potable d’arbrat de caràcter singular o monumental en espais públics”, afirma David M. Gómez Lloría, director tècnic de la Fundació de la Jardineria i el Paisatge. Aquestes restriccions, que recentment s’han flexibilitzat, s’han traduït mentre han estat vigents en una reducció important de les vendes a les empreses de jardineria, planteristes, productors de flor, centres de jardineria, entre d’altres. 

 Les mesures que implementen les empreses

Tot i la incertesa que provoca no saber si hi haurà ajudes econòmiques per a inversions d’eficiència hídrica o la tramitació dels plans d’estalvi que permeten adaptar les restriccions a cada activitat, són moltes les empreses que en els darrers mesos i anys ja han fet un esforç per aconseguir la màxima eficiència en el consum d’aigua.  

És el cas d’RS10 Bugaderia Industrial. “Més enllà de reduir el volum de feina, hem instal·lat filtres a les màquines de rentar per reutilitzar l’aigua dues vegades abans d’abocar-la definitivament”, afirma Soler. A més, explica que preveuen adoptar mesures a llarg termini: “Tenim l’objectiu de reduir el consum actual entre un 40 i un 80% en funció del projecte”. 

També han plantejat i posat en marxa mesures addicionals al sector de la planta i la flor. “El sector continua invertint en noves mesures que permetin continuar millorant l’ús i la gestió de l’aigua; i no només invertint en investigació i desenvolupament de sistemes més eficients, sinó també impulsant mesures que afavoreixin aquelles empreses i particulars que inverteixin en un ús eficient de l’aigua”, explica el director tècnic de la Fundació de la Jardineria i el Paisatge.

Cal destacar, però, que per a la gran majoria d’empreses anar més enllà a l’hora d’implementar solucions que els permetin reduir el consum d’aigua no és fàcil, ja que es requereix inversions que no són ràpides de fer i, en ocasions, no tenen la capacitat financera per dur-les a terme. 

Fer front a l’emergència per sequera: una responsabilitat compartida entre les empreses, l’Administració i la societat

Davant les dificultats que posen de manifest les micro, petites i mitjanes empreses per implementar mesures d’estalvi i aprofitament d’aigua, és imprescindible que l’Administració Pública ofereixi el suport necessari a les pimes que els permeti garantir la continuïtat de la seva activitat. 

En aquest sentit, el gerent d’RS10 Bugaderia Industrial demana a l’administració que es garanteixi l’accés a les ajudes a totes les empreses que, per la seva activitat, siguin grans consumidores d’aigua. “En el nostre cas, sempre quedem exclosos a l’hora d’optar a ajudes de l’Administració, independentment de l’origen dels fons, ja que la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE) ens considera indústria de servei en lloc d’indústria manufacturera”, denuncia Soler. 

D’altra banda, des de la Fundació de la Jardineria i el Paisatge insisteixen que  “cal que s’introdueixin esmenes al Decret de Sequera que permetin l’ús d’aigua no potable en l’àmbit privat, de manera que aquelles empreses i propietaris privats que disposin d’aigua provinent de sistemes de regeneració la puguin fer servir. Això suposaria reduir bona part de l’afectació econòmica sobre el sector”. 

Sens dubte, la situació d’emergència per sequera requereix la implicació de tots i totes per poder reduir el consum d’aigua. L’Administració Pública, les empreses i la societat en general hem d’actuar conjuntament i amb corresponsabilitat per explorar totes les mesures i possibilitats que permetin fer compatible l’estalvi d’aigua i el normal desenvolupament de l’activitat econòmica. 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Reflexions a Europa de cara a la propera legislatura

Next Story

“Falten perfils professionals artesans, és una necessitat molt urgent perquè estem perdent relleu generacional”

Latest from Panorama