“Falten perfils professionals artesans, és una necessitat molt urgent perquè estem perdent relleu generacional”

ENTREVISTA A MARIA JOSÉ SÁNCHEZ, PROPIETÀRIA DE LOS EXTREMEÑOS

Los Extremeños és una pime familiar que va començar la seva activitat l’any 1994 al Maresme. Ara, és una xarcuteria i botiga especialitzada de referència a l’estat. Com ha estat aquesta evolució? 

Vaig començar amb 21 anys i molt humilment, amb el meu pare, en una botiga molt petita, al municipi de Pineda de Mar. Vam començar venent pernils i, a poc a poc, vam començar a agafar renom per la qualitat dels nostres productes. Gràcies a la nostra capacitat d’adaptació als canvis del mercat, hem aconseguit evolucionar i arribar fins on som. 

Per què vas apostar per crear Los Extremeños amb tot el que suposa convertir-se en emprenedora? 

El que m’ha fet arribar fins aquí és la constància i la il·lusió. Des de sempre em va agradar la idea d’obrir un negoci i entrar al món emprenedor. Tenia un somni: tenir la millor botiga del territori i vaig decidir treballar molt per fer-ho possible.  

Bona part del vostre producte és de quilòmetre 0. Com és d’important per a vosaltres valorar i donar a conèixer el producte local?

És molt important, actualment el 90% del nostre producte és de km0. Una de les apostes que hem fet és tenir un obrador propi. Vam decidir fer-ho perquè volíem productes de proximitat, de qualitat i diferenciats, que estiguessin fets aquí. En realitat també es pot considerar una estratègia comercial, ja que la persona que vulgui el nostre producte ha de venir a comprar-ho a la botiga o a provar-ho a un dels nostres restaurants. El nostre obrador és artesà i vetllem pel benestar animal, el benestar social i la sostenibilitat. Els consumidors ho valoren molt, ja que la societat ha evolucionat cap al producte de proximitat i, per tant, ens hem adaptat en tots els sentits.

La digitalització és un aspecte que ha impactat en les pimes. Com s’ha adaptat Los Extremeños a la transformació digital? 

En el nostre sector semblava que no era tan important la digitalització, però que ho és. Hem fet un canvi molt important amb la web i la botiga online. També hem creat una aplicació de la nostra empresa perquè els clients puguin fer la seva compra. Hem apostat fort en xarxes socials, creant un departament especialitzat que ofereix als nostres clients una experiència completa: informació actualitzada, canals de contacte directe i la possibilitat d’estar al dia en tot moment. També màquines de cobrament noves, balances, programes electrònics, ordinadors, preus electrònics… Ens hem posat al dia perquè així t’ho requereix el panorama actual. Gràcies a la innovació i digitalització estem estalviant temps al client i oferint millor experiència. 

L’any 2009 vau rebre el 2n premi a la millor botiga d’Espanya. També heu rebut altres premis pels vostres productes. Com us heu sentit en rebre aquests reconeixements? 

Ens omple d’alegria recordar el premi que vam rebre, un reconeixement al comerç,?a l’ofici?de carnisser i al nostre esforç. També hem estat premiats pel nostre gremi en cinc ocasions, per elaborar les millors botifarres d’ou del país. És un estímul per continuar endavant, els premis ens motiven a superar-nos?ia?mantenir-nos enfocats a la qualitat del nostre treball. Són un recordatori de la confiança que els nostres clients dipositen amb nosaltres. 

Què demaneu a l’administració en benefici de la millora de la situació de les pimes i les persones autònomes?

Ens han de facilitar poder emprendre. Crec que hi ha massa pedres en el camí. Tenim un mercat que seria important que valorés la tasca que es fa al territori des del sector del comerç. El servei, la proximitat, el tracte individualitzat, un producte de territori i la generació de riquesa i ocupació és tot allò que fa el comerç. És necessari apostar per les empreses del territori. Una altra reivindicació és la formació professional dels oficis. Falten perfils professionals artesans, de les ocupacions de tota la vida, i aquesta és una necessitat molt urgent perquè estem perdent relleu generacional. És una pena perquè molts dels comerços de tota la vida pleguen perquè no tenen continuïtat.  

Heu participat en diferents programes que impulsa PIMEC, com l’Accelera el creixement o comerç21. Què us han aportat al vostre negoci? 

En plena pandèmia, vaig tenir el privilegi de participar en aquests programes, una oportunitat que es va presentar en el moment més difícil per a les empreses. En aquell moment, la meva inquietud pensava que havia de fer un canvi: no em podia quedar com estava  i havia de fer alguna cosa nova. Volia millorar, créixer i innovar, per això, vaig decidir que era bona idea apuntar-me als programes. Participar-hi ens ha permès guanyar dimensió empresarial, passant de 32 treballadors als 54 que tenim ara. Em va obrir la ment en molts aspectes: digitalització, gestió de l’equip, sostenibilitat, crear marca… La veritat és que és una experiència que recomano a totes les empreses.  

Gràcies als programes vam decidir diversificar el nostre projecte i tirar pel camí de l’artesania i de la gastronomia, unint-nos a altres empreses fortes que comparteixen la nostra filosofia i creant espais gastronòmics amb una visió clara posada en el turisme. El nostre creixement, en part, s’ha donat gràcies als programes de PIMEC, fins i tot actualment estem en contacte amb el professorat que continuen orientant-nos en alguns aspectes de negoci. Ha estat molt enriquidor i m’emporto una motxilla de coneixements que puc aprofitar en el meu dia a dia. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La sequera, una situació d’emergència que castiga les pimes

Next Story

Per què hauria d’activar el doble factor d’autenticació?

Latest from Competitivitat