Darrerament, tothom parla dels ciberatacs. Segurament sabeu d’una empresa veïna que ha patit una ciberestafa i ara està intentant recuperar-se. El món de la ciberseguretat és molt complex, però nosaltres, com a usuaris, podem adoptar formes de treballar que els hi posi més complicat als ciberdelinqüents.
Una d’elles seria l’activació del doble factor d’autenticació (2FA). Però, en què consisteix? El 2FA és un mètode que faciliten les diferents aplicacions, dispositius, etc. que, com el seu propi nom indica, afegeixen una capa addicional de seguretat a banda de l’habitual contrasenya. És a dir, si algú obté la teva contrasenya, pel mètode que sigui, encara necessitarà un segon codi, que s’acostuma a rebre al mòbil, per accedir al teu compte.
Hauríem de partir de la premissa que les nostres contrasenyes són segures, però, així i tot, els ciberatacants poden aconseguir-les. Per això seria bo afegir un segon sistema de validació que ens permeti accedir als nostres serveis digitals amb una clau complementària a la nostra contrasenya.
N’hi ha diferents tipus de 2FA, els més emprats són:
- SMS: un cop hem introduït la contrasenya al servei corresponent, aquest enviarà un codi de verificació únic al telèfon mòbil indicat. Introduint aquest codi podrem accedir al servei. És un sistema força utilitzat, però s’ha de tenir en compte que pot ser vulnerable a atacs de suplantació d’identitat.
- Aplicacions d’autenticació: aquestes aplicacions generen codis de verificació únics i vàlids durant un termini de temps molt curt.
- Autenticació biomètrica: alguns serveis permeten fer servir les característiques biomètriques dels usuaris per a poder aplicar aquest segon factor d’autenticació.
La tria del mètode a fer sevir acostuma a fer-se en funció de les opcions que ofereix el servei i de les preferències personals de cada usuari.
Arribats a aquest punt ens plantegem si realment ens serà útil o ens farà més nosa que una altra cosa, és a dir, em compensa activar-lo? La nostra resposta és que sí, que recomanem activar-ho en qualsevol cas, ja que d’aquesta forma: Augmentem la seguretat dels nostres comptes d’usuari; garantim la seguretat de la nostra informació en vers a tercers; i prevenim els accessos no autoritzats, mitjançant alertes (no tots els sistemes ho permeten).
En definitiva, podrem estar més tranquils respecte a la nostra informació accessible des d’Internet. Només pensa en els maldecaps i pèrdua de diners, temps i reputació en cas de patir un ciberatac. Per tot això t’aconsellem que consultis si pots activar aquesta doble validació als teus sistemes habituals, apps, correu electrònic, etc.