5 mesures de la reforma LETA que faran més fàcil la vida als qui aixequen la persiana

La Llei de reformes urgents per al col·lectiu d’autònoms, que en breu veurà la llum, ha estat una de les notícies més esperades pel col·lectiu d’autònoms en els darrers anys. En aquest sentit, cal dir que la reforma LETA dóna resposta a diverses demandes històriques del nostre col·lectiu, malgrat que algunes d’altres han quedat per desgràcia en el tinter.

Quines són les mesures per a autònoms aprovades al Congrés?

Per això, i un cop acabat el tràmit a la Comissió, creiem que pot ser interessant comentar algunes de les novetats que aquesta implicarà.

Novetats a destacar

Tarifa plana

Primer de tot, creiem important explicar que aquesta reforma amplia la tarifa plana de 50 euros a un any. En aquest sentit, es podrà reemprendre utilitzant la tarifa plana després de dos anys d’haver interromput l’activitat, si no t’havies beneficiat abans d’ella, i després de 3 anys si ja ho havies fet, quan fins ara calia esperar 5 anys.

Per altra banda, és important recordar també que es mantenen les bonificacions de la quota que comportava la tarifa plana anterior, per als dotze mesos posteriors a la tarifa plana de 50 euros.

Base de cotització

Un altre punt important és que aquesta llei permetrà als autònoms canviar fins a quatre vegades a l’any la seva base de cotització. Aquest ha estat un avenç important per al nostre col·lectiu, donat que permet una major adaptació entre la cotització de l’autònom i els seus ingressos, especialment útil per aquelles activitats que tenen un component estacional important.

Altes i baixes en el sistema RETA

La reforma permetrà realitzar fins a tres altes i tres baixes al RETA a l’any

Per altra banda, la reforma permetrà realitzar fins a tres altes i tres baixes al RETA a l’any, així com que els autònoms només paguin pels dies que han treballat, al mes d’alta o de baixa.

 

 

Recàrrecs per demora

Destacar també que es redueixen els recàrrecs en cas de pagament amb retard de la quota de la Seguretat Social, del 20% al 10%, tot i que tan sols durant el primer mes de demora.

Altres mesures a destacar

Finalment, considerem rellevant també el fet que es retornarà d’ofici l’excés de cotització a les persones en situació de pluriactivitat, així com que es desvincularà la pujada de les quotes a les pujades del SMI, per als autònoms societaris, que passarà a determinar-se en els PGE de cada exercici, previ diàleg amb les organitzacions d’autònoms més representatives.

En síntesi, i malgrat que la reforma LETA no contempla encara una arquitectura fiscal suficientment atractiva per als emprenedors, el fet de no abordar una reforma estructural de les cotitzacions a la Seguretat Social dels autònoms, etc., no han d’amagar que malgrat tot, “eppur si muove”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Endarrerir la jubilació afavoreix l’ocupació?

Next Story

Tipus d’autònoms i diferències entre empresaris individuals i socis de societats

Latest from Panorama