“Aconseguir finançament ha estat clau per a consolidar la meva activitat empresarial”

Fabio Bertona, beneficiari de l’ajut ‘TU+1’

Fabio Bertona és un autònom que ha creat una empresa de neteja de tapisseries. Gràcies a PIMEC ha pogut fer créixer el seu negoci a través de l’accés a ajudes com el Kit Digital o el Tu+1.

Com va sorgir limpitapiz i en què consisteix la teva activitat empresarial?

Un dia que estava assegut al sofà creant Colaboring, la meva altra start-up, el meu company de pis em va dir que volia canviar el sofà. Durant la conversa vam arribar a la conclusió que netejant-lo profundament el problema quedaria resolt. Així va ser com va sorgir la idea de crear una empresa en línia de neteja de tapisseria a domicili per a empreses i particulars.

Després d’un temps col·laborant, em vaig quedar sol enfront del projecte perquè el meu soci i company de pis no podia dedicar-li el temps que es requeria. El projecte va començar a funcionar des del primer moment i, excepte en els anys de pandèmia, hem tingut una activitat constant amb un creixement exponencial.

El teu procés d’emprenedoria va ser fàcil? Quines dificultades has tingut?

Els inicis sempre són complicats. Vaig estar treballant en aquest projecte de manera individual un any sencer, amb el suport de les mentories de Barcelona Activa, i després vaig poder començar a contractar persones. En l’actualitat, l’equipo de Barcelona el formem 5 persones i, a més, 4 companys fan tasques de consultoria des de l’Argentina, el meu país.

Precisament, pel fet de ser argentí, considero que he tingut més dificultats. Per exemple, no tenir un historial financer a Europa va fer difícil d’aconseguir finançament, un procés llarg i complex. D’altra banda, la burocràcia administrativa també suposa temps, esforços i pressupost. Si bé tinc documentació europea, he hagut de gestionar padrons, NIE i altres qüestions que porten moltíssim temps i desgast.

Has pogut comptar amb ajuda o suport d’algun tipus?

A través de l’altra start-up, vaig aconseguir contactes que em van permetre anar assolint els meus objectius a poc a poc. En concret, PIMEC em va ajudar molt a accedir a informació i a una xarxa de networking, fonamentals per a impulsar una empresa. A més, l’assessorament personalitzat de la patronal i la informació de valor proporcionada -també pels gremis i associacions- m’han ajudat a aconseguir ajudes com el KIT Digital o el “Tu+1”.

Què li aconsellaries a una persona que vol emprendre i començar un negoci?

A mi m’han ajudat molt les mentories, de fet, també soc mentor fa molts anys. Així mateix, recomano formar-se contínuament. Aprendre i estar al dia és fonamental. En el meu cas, per exemple, ha estat de gran ajuda la formació que vaig adquirir sobre gestió de negocis. A més, és important poder teixir una bona xarxa de contactes i valors com la constància o el fet d’intentar buscar moltes solucions a cada problema amb positivisme extrem.

Com has aconseguit consolidar la teva activitat empresarial?

El més important és tenir un pla de negoci i un model empresarial ben definit. A l’inici, és fonamental fer proves per a anar millorant i valorant quines metodologies són millors. Intento consolidar el meu negoci d’una manera orgànica i, d’altra banda, busco finançament de bancs i de les ajudes públiques.

També, és útil seguir les bones pràctiques de gestió de projectes i ordenar l’activitat empresarial per a poder créixer i treballar amb previsió.

Quins reptes tens a partir d’ara?

La sostenibilitat ha estat part de la missió i dels valors de l’empresa des que es va crear. En aquest sentit, volem continuar estirant la vida útil dels productes i entapissats amb els quals treballem dia a dia, generant menys residus. Avui salvem, per dia, que es tirin entre 20-30 sofàs, catifes, matalassos i cadires. El nostre objectiu és que l’any vinent estiguem entre els 100 i 120 per dia.

En l’àmbit de la innovació, tenim motos elèctriques i sempre intentem treballar amb maquinaria d’última generació. Alguns proveïdores de reconeixement mundial ens donen màquines perquè siguem els primers a provar-les i els hi donem la nostra opinió, això ens plena d’orgull.

En relació amb la digitalització, estem desenvolupant la nostra primera aplicació, una plataforma que permeti als nostres clientes gestionar d’inici a fi els nostres serveis d’una manera més àgil. Creiem que en dos mesos ja tindrem la primera versió funcionant.

Finalment, tenim el repte del creixement empresarial. Ara estem preparant la documentació per a començar a expandir-nos dins d’Espanya, ja que en l’actualitat només treballem a Catalunya, sobretot a Barcelona. El nostre objectiu és operar en altres ciutats com Màlaga, Madrid i/o València. Això ens ajudarà a mantenir la taxa de creixement que hem experimentat fins ara, que és d’un 400%-700% interanual. A més, estem considerant la possibilitat d’obrir una botiga física per a oferir altres serveis i obrir nous sectors de negoci.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com es pot impulsar la competitivitat empresarial?

Next Story

Celebrem i reivindiquem que ser empresari o empresària és un orgull

Latest from Competitivitat