Àlex Puig: “La tecnologia Blockchain és una obra d’art”

El seu interès per Blockchain va arribar per incredulitat. Assegura que quan li van explicar que una nova tecnologia era capaç de permetre un intercanvi de valor sense intermediaris i de manera segura, no s’ho creia. “La curiositat de l’enginyer”, com ell diu, va fer que actualment l’Àlex Puig s’hagi convertit en un dels principals referents de Blockchain de l’Estat espanyol i segurament del món.

És consultor d’innovació i emprenedor tecnològic, amb un coneixement global sobre com la tecnologia pot impactar en la nostra societat. Diu que més enllà de Blockchain, també li interessen altres àrees tecnològiques (i desconegudes per a la gran majoria) com DAG, ID de Self Sovereign, Zero Knowledge Proof i Tokenomics.

Fa un any va fundar Alastria Blockchain Ecosystem, el primer consorci multisectorial promogut per empreses i institucions per a l’establiment d’una infraestructura semipública Blockchain/DTL, que suporti serveis amb eficàcia legal en l’àmbit espanyol i d’acord amb la regulació europea. A més, lidera l’equip tècnic de Caelum Labs, una empresa de consultoria i desenvolupament Blockchain amb seu a Barcelona.

Per què se’n parla tant ara, de Blockchain? 

És la tecnologia més disruptiva des de l’arribada d’internet. Permet un registre inalterable garantit mitjançant criptografia, un registre replicat en tots els participants a través d’un protocol de comunicacions estàndard i un registre accessible a tots els participants. Això permet eliminar la necessitat d’acusaments de recepció i conciliacions.

I això mateix, dit amb altres paraules…
Dit d’una altra manera, Blockchain és una obra d’art. Permet un intercanvi de valor i, al mateix temps, programar aquest valor. Tot plegat, sense intermediaris i garantint la seguretat i la privacitat. És quelcom que feia molt que estàvem esperant.

Quins canvis substancials portarà Blockchain a la societat?
Les característiques de Blockchain habiliten un escenari d’absoluta innovació social i econòmica. Estem parlant de la internet del valor.

Com afectarà l’economia?
A l’economia els canvis seran bastant visibles. Per començar, podrem programar els diners.

Parlem de les criptomonedes?
Sí, sovint es relaciona aquesta tecnologia només amb les criptomonedes, tot i que va molt més enllà. És cert que Blockchain va néixer amb Bitcoin l’any 2008. D’això ja fa 10 anys i en aquest temps la tecnologia ha madurat i ha evolucionat de manera que ara es pot aplicar a qualsevol altre procés.

Blockchain ha vingut per quedar-se?
No ha vingut per quedar-se, ja s’ha quedat. És una realitat, però ara només falta que la gent la provi.

Per quin motiu creus que la gent no ho prova? Per falta de coneixement?
Hi ha certa obsessió per conèixer com funciona Blockchain però no sé si té gaire sentit. Poca gent es pregunta com funciona un ‘https’; simplement volem que quan ens connectem a internet, allò funcioni. Doncs el mateix ha de passar amb Blockchain. Aquesta tecnologia ens donarà aplicacions segures, ens permetrà col·laborar molt millor, obrirà més oportunitats a l’economia col·laborativa. Això es farà a través d’aplicacions, però no ens ha de preocupar si s’ha fet amb Blockchain o no, simplement ens ha de preocupar si funciona, si és segur, si ens estalvia costos…

Les pimes estan preparades per a aquesta nova irrupció?
Fins ara, ens ha costat molt més captar l’atenció de les petites i mitjanes empreses. Treballem, sobretot, amb grans energètiques, grans bancs…, però és normal. Les empreses de dimensió més gran acostumen a tenir més recursos; la majoria tenen departament d’innovació i, per tant, són les primeres que tenen la possibilitat d’apostar per noves tecnologies. Per aquest motiu les pimes haurien de col·laborar entre elles. Si totes (o moltes) decideixen apostar per Blockchain de manera col·laborativa, l’estalvi podria ser espectacular.

Com?
Doncs amb un sistema de facturació col·laboratiu, per exemple, però trobaríem moltes altres aplicacions com vincular pagaments amb documentació, pagament d’impostos, etc.

En quins sectors del mercat creus que la tecnologia Blockchain pot implantar-se amb més facilitat?
Al sector energètic, al bancari, a l’Administració Pública… De fet, tot allò que tingui identitat digital i processos pot fer servir Blockchain i crec que totes les empreses ho tenen.

Parles de l’Administració Pública. Com hi està d’implicada?
El que està passant a l’Estat espanyol és que el regulador està intentant adaptar Blockchain als models legals i fiscals que tenim ara i el que ha d’entendre és que hem de fer un model completament nou. Hi ha països que això ja ho han entès. És el cas d’Estònia, Suïssa, Gibraltar, Singapur… D’altres de major dimensió també van fent grans avenços, com Alemanya o França. I per damunt de tots aquests hi ha els Emirats Àrabs Units, que preveu llançar una estratègia de Blockchain amb l’objectiu d’esdevenir líder mundial en l’adopció i implementació d’aquesta tecnologia.

En quin punt estem pel que fa a la regulació?
Hi ha una mica d’incertesa. Fa més de 6 anys que fem conferències arreu del món sobre Blockchain, que ideem i implementem prototips i el problema arriba quan ens pregunten si això està regulat. La realitat és que no és il·legal però tampoc hi ha un marc legal que contempli com treballar amb una xarxa internacional que no té cap propietari.

Aleshores va néixer Alastria…
Efectivament. Vam veure la necessitat de muntar una xarxa Blockchain d’abast nacional per regular-la. Teníem clar que una cosa així no podia néixer de l’Administració Pública i tampoc podia ser una start-up, sinó que havien de ser moltes empreses col·laborant entre elles. D’això fa només un any i ara ja tenim 250 socis. També comptem amb el vistiplau de l’Administració.

Quina és la vostra missió?
Som una associació sense ànim de lucre i aspirem a proveir Espanya d’una infraestructura Blockchain bàsica i de l’Estàndard d’Identitat Digital, que permeti que les transaccions tinguin validesa legal i, d’aquesta manera, que la nostra societat pugui desenvolupar la seva pròpia estratègia.

El principal repte més immediat?
Generar confiança envers aquesta tecnologia.

I a llarg termini?
Adequar la regulació perquè realment les administracions públiques facin seva aquesta plataforma. De fet, Alastria hauria de ser un bé comú. Crec que d’aquí un parell d’anys ho podem aconseguir.

Pagarem només amb criptomonedes en un futur?
No ho crec. Les criptomonedes estarien més a prop de les accions de les empreses que de la moneda tradicional. Ara no anem a comprar el pa amb una acció. Ara bé, sí que crec que Bitcoin o alguna altra criptomoneda pot ser una moneda internacional d’intercanvi. De fet, Bitcoin neix amb l’objectiu de separar diners d’Estat; per tant, una moneda que no estigui controlada per cap estat seria perfecta per crear aquest marc de relacions internacionals.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Podem parlar d’un model únic d’itinerari professionalitzador d’aprenentatge i pràctiques a Catalunya?

Next Story

Coneixes què és l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa?

Latest from Innovació