Catalunya, líder en restriccions comercials

Un recent estudi de l’associació de la gran distribució recull que Catalunya, juntament amb la Comunitat Valenciana i Astúries, és líder en restriccions comercials, ja que la seva regulació preveu restriccions a l’obertura en diumenges i festius, demana una doble llicència comercial, restringeix les campanyes de promoció i grava l’activitat dels grans establiments. Enfront d’aquestes comunitats, les de Madrid i Ceuta no apliquen cap dels escenaris esmentats.

Davant d’aquest titular no pots deixar de reflexionar sobre el model comercial del nostre país i la importància de poder-lo preservar.

Catalunya és un país de petites i mitjanes empreses i el model comercial català és un model d’establiments comercials de proximitat en què l’activitat comercial ha estat i és un factor determinant que configura la fisonomia actual dels nostres pobles, barris i ciutats i aconsegueix estructures urbanes més compactes, complexes i socialment més cohesionades.

Els nostres establiments de proximitat són un factor de cohesió social que actuen com a eix vertebrador de la societat. Estimulen el desenvolupament econòmic de ciutats i pobles, en fixar l’impacte econòmic, com el de l’ocupació i els salaris al propi territori.

Alhora, tenen un paper essencial: asseguren que tots els residents tinguin un accés equitatiu a béns i serveis essencials. Impacten en la sostenibilitat de les nostres ciutats i pobles oferint productes frescos i de proximitat, i generen moviment de persones que redueixen els impactes negatius i que comportin riscos.

Catalunya té més de 30 anys d’experiència en l’ordenació dels equipaments comercials. Durant aquest període, ha impulsat un model comercial d’acord amb el principi de preservació de ciutat compacta i socialment cohesionada, establint criteris de creixement equilibrat de les diferents mides i formats dels equipaments comercials.

L’aplicació d’aquestes “restriccions” ha ajudat:

  • A pal·liar processos de concentració empresarial i posicions de domini.
  • A compatibilitzar la vida laboral i familiar dels treballadors i les treballadores per compte d’altri i dels autònoms del sector del comerç sense deixar de satisfer les demandes i necessitats dels consumidors.
  • A reduir les pràctiques deslleials en les activitats comercials i a complir els terminis de pagament a les empreses proveïdores, evitant així els pagaments en terminis superiors als establerts per la legislació de la morositat en les operacions comercials.

Demanar que es legisli pensant en petit i aplicar la iniciativa europea Small Bussines Act (SBA) ajudarà a preservar el nostre model comercial; un model comercial que dona vida i llum als nostres pobles i ciutats.

Pilar Mínguez, directora de PIMEC Comerç

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La importància de combatre els problemes de salut mental

Next Story

“La indústria ha de vetllar per la neutralització dels microplàstics, ja que beneficia el medi ambient i aviat ho haurà de fer per normativa”

Latest from Opinió