Entrevista a Jordi Vila, gerent de Tallers Mogent, una empresa familiar situada a Granollers i dedicada al subministrament de carretons elevadors al llarg de 40 anys.
Tradicionalment, us heu dedicat al lloguer i la venda de carretons elevadors, però ara oferiu més productes i serveis, oi?
L’any 2008 van compactar l’empresa i vam mantenir una cartera de clients reduïda, però sòlida, dins d’una estructura més petita en lloc de créixer. Vam prendre aquesta decisió davant l’augment de la competència, la qual va créixer considerablement en la nostra zona, i vam decidir explorar altres vies de negoci.
Fa tres anys vam obrir una botiga de bicicletes elèctriques i la nostra intenció és fer créixer aquesta activitat empresarial i poder incorporar més persones treballadores en el futur. Per aconseguir-ho, estem participant en diferents fires per donar-nos a conèixer.
D’altra banda, fa sis mesos que oferim un sistema de recollida de l’aigua de la pluja així com de tractament d’aigües pluvials i d’eliminació dels microplàstics.
En què consisteix aquest sistema i qui el pot fer servir?
És un sistema que, ara per ara, està dissenyat per a l’ús industrial (polígons, fàbriques…) i pels ajuntaments. No fa servir bombes, només la gravetat.
L’oferim a través de l’empresa d’Alemanya 3P Technik i, en concret, consisteix a fer una recollida de l’aigua de la pluja per al seu emmagatzematge i posterior tractament. Aquest consta de dues fases.
En la fase inicial del tractament hi ha un procés de sedimentació, on s’eliminen diversos contaminants que porten les aigües pluvials entre els quals hi ha partícules gruixudes, sòlids fins filtrables, partícules contaminants, microplàstics, etc.
En una segona fase, passa per un procés de filtració mitjançant materials filtrants especialment configurats on els contaminants dissolts a l’aigua poden eliminar-se específicament de les aigües pluvials retenint olis minerals, substàncies orgàniques dissoltes i sòlids fins.
Els filtres es netegen un cop l’any i es canvien cada 5 anys. A més, tot queda monitoritzat a l’ordinador.
La combinació d’aquests dos sistemes de tractament és ideal, per exemple, per eliminar els microplàstics de les escorrenties en els camps esportius i de gespa artificial.
El resultat és, d’una banda, que el residu obtingut s’emmagatzema i va a plantes de reciclatge i, d’altra, que l’aigua neta resultant de passar pels tractaments esmentats vagi als rius i al mar descontaminada.
Es tracta d’un sistema pioner a Europa. Hi ha d’altres, però no són tan eficaços.
D’on surten els microplàstics presents a l’aigua de la pluja?
D’arreu, però sobretot de les nostres carreteres. La degradació dels pneumàtics deixa una pols molt fina sobre l’asfalt que la pluja arrossega al medi ambient incloent els rius, les plantes de tractament d’aigua potable, les plantes de tractament d’aigua residual, el mar i xarxa de clavegueram. S’ha calculat que un 81% dels microplàstics que van al mar venen de les carreteres, autovies i autopistes.
Per posar un altre exemple, el cautxú dels camps de gespa artificial contaminen molt en aquest sentit. Les depuradores no el filtren i, com a resultat, tots aquests microplàstics surten per l’aixeta dels nostres banys i cuines.
Què poden fer les empreses per contribuir a la reducció dels microplàstics?
Cada país marca les normes dels plàstics que cal neutralitzar, dins uns barems europeus. Com encara no existeix una normativa europea que reguli aquest fet, al nostre país les empreses no tenim obligacions en aquest sentit, almenys fins ara. Però només és una qüestió de temps tenir-les, com ja passa a Alemanya, on ja és d’obligació recollir l’aigua de la pluja i tornar-la al medi ambient neta. Caldrà, per això, una normativa àgil i sense massa tràmits burocràtics.
Com heu arribat a oferir aquest sistema tan innovador?
Per pura casualitat. El propietari de l’empresa d’Alemanya, Jorge Torres, és un alemany de pares catalans. Quan torna a Catalunya viu al meu edifici, és a dir, som veïns.
Quan em va explicar el seu projecte, vaig creure en ell des del primer moment, i vaig decidir col·laborar amb ell per contribuir a la cura del medi ambient i a la sostenibilitat. També ens ajuda el Josep Andreu Clariana, exdirector de l’àrea d’inspecció i control de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), qui difon els efectes negatius dels microplàstics amb l’objectiu que l’administració pública sàpiga que hi ha una solució tècnica contrastada de tractament per aquesta problemàtica i per tal que també ajudi a redactar i posar en marxa, com més aviat millor, una normativa d’obligat compliment, seguint les passes de la Unió Europea.
Teniu clients interessats a aplicar aquest sistema?
Si bé és cert que tenim la proposta sobre la taula de diferents ajuntaments, com el de l’Ametlla del Vallès, encara hi ha bastant desconeixement. És una llàstima perquè pensem que aquest sistema contribuiria segur a resoldre, entre altres, la greu problemàtica que té actualment el complex de la Petroquímica de Tarragona amb els microplàstics que van a parar a les platges tarragonines.