Com cobrar impagaments i impedir que aquests acabin amb el teu negoci

No cobrar les factures a temps o no saber com cobrar un impagament suposa un problema per a qualsevol empresa. Els marges de benefici que es manegen són cada vegada més ajustats i no disposar de la liquiditat amb la qual es comptava per a fer front a les despeses pot significar el tancament d’un negoci, especialment si es tracta de companyies amb una mida reduïda i que tenen un menor matalàs per a afrontar aquest tipus de problemàtiques.

Per això, dins l’estratègia de tot negoci, és important planificar com evitar que aquestes situacions es produeixin i, arribat el cas, els passos que donarem perquè repercuteixi en els nostres comptes i en la nostra activitat el menys possible. Comptar amb una ajuda per al recobrament pot facilitar-nos recuperar aquest capital. Però, per no arribar a això, és necessari prevenir. L’ideal és comptar amb una assegurança de crèdit per a evitar el 100% dels impagaments. Si encara no ho hem contractat, el mínim serà informar-nos abans d’entaular relacions comercials amb noves empreses, ja sigui sobre el seu nivell de solvència i la seva capacitat de pagament, conegut com ‘Risk Management’.

Què fer per a evitar els impagaments

La nostra primera preocupació ha de dirigir-se a intentar prevenir que l’impagament arribi a produir-se. Un segur o, fins i tot, l’avançament del cobrament de factures és la millor forma per a oblidar-se dels impagaments. Però si ja s’ha donat el cas que hem sofert un impagament, Com hem de procedir? Quins passos hem de donar? Podríem començar tenint en compte el que deia Tomas Jefferson, “no gastis els teus diners abans de tenir-los”. Però en el món empresarial cal comptar amb els ingressos que es tindran per a fer front a les despeses corrents que comporta tenir en marxa un negoci.

Què fer davant d’un impagament

El primer que s’ha de fer és enviar un recordatori al “morós” dient no s’ha efectuat el pagament en la data que s’havia estipulat. En algunes ocasions, la demora es deu a temes administratius i un simple recordatori pot portar al fet que s’efectuï el pagament del deute. Si aquesta acció no funciona, hauríem de telefonar al nostre client per a veure quin és el problema. Pot ser que la factura estigui detinguda perquè s’ha detectat algun error, és necessària una modificació i després es produeixi el pagament. O que el client es troba travessant una situació complexa però momentània, per la qual cosa es poden estudiar nous terminis o facilitats de pagament per a fer possible el cobrament de la factura.

Si res d’això aconsegueix que es produeixi el pagament, podem intentar el recobrament a través d’un servei professional. En aquests casos, ells s’encarreguen d’enviar l’avís al morós i d’advertir que, si no paga, les seves dades seran incloses en un fitxer de morosos, quelcom li portarà conseqüències negatives. Aquest fitxer el consulten diàriament bancs, entitats financeres, empreses de telecomunicacions i subministraments, companyies d’assegurances, professionals, etc. Quant més ben planificada tinguem l’operativa, des d’abans que es produeixi l’impagament, majors seran les nostres possibilitats de cobrar finalment la factura.

 

Gabriel Tomás Carmona
Responsable comercial Pime Mediació
Mediació Assegurances

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Empoderament femení: no al poder a qualsevol preu

Next Story

PIMEC Joves aposta per fomentar el networking per fer front als reptes comuns

Latest from Consells empresarials