Els presidents de PIMEC Joves identifiquen les problemàtiques i inquietuds dels joves empresaris i emprenedors de Catalunya i parlen de com la patronal pot ajudar a les noves generacions a afrontar els reptes presents i futurs
PIMEC Joves és un altaveu de la realitat de molts joves empresaris que aporten il·lusió, talent i nous coneixements a organitzacions de dimensions i sectors d’activitat diversos. És també un espai per a que les persones amb esperit emprenedor que inicien un nou projecte puguin compartir les seves inquietuds. El president de PIMEC Joves, el president de PIMEC Jóvenes Madrid i els presidents de PIMEC Joves Baix Llobregat – L’Hospitalet, Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, Maresme – Barcelonès Nord, Tarragona, Vallès Occidental i Vallès Oriental ens parlen de la situació dels joves als seus territoris i identifiquen problemàtiques i reptes comuns, però també alguns desafiaments vinculats a les particularitats de cada territori.
Tots ells coincideixen en que el futur més immediat de les noves generacions d’empresaris pot ser prometedor, però no amaguen la preocupació per l’impacte que ha tingut en molts negocis la covid-19 i la inquietud que generen les previsions que apunten cap a una crisi econòmica severa derivada de l’augment del preu de l’energia i de l’escassetat de matèries primeres.
Tot plegat afectarà a les oportunitats dels joves empresaris. En el cas d’aquells que volen emprendre un negoci, aquest context socioeconòmic advers se suma a les dificultats vinculades a la posada en marxa de qualsevol nou projecte. “No tots els joves estan disposats a assumir aquests riscos i incerteses”, explica Júlia Arnó, presidenta de PIMEC Joves Lleida. Arnó apunta que “cada cop més joves prefereixen tenir una feina estable encara que impliqui percebre menys retribució, que arriscar-se a emprendre un projecte que els comportarà córrer riscos importants”.
Les traves administratives i impositives, la falta d’acompanyament institucional i els problemes per aconseguir finançament compliquen encara més el camí als joves emprenedors. Ho expliquen el president de PIMEC Joves Girona, Aleix Gorgorió, i el president de PIMEC Joves Barcelona, Albert Jané, que puntualitzen que les principals adversitats es troben en iniciar una activitat. En aquest sentit, Álvaro Sánchez, president de PIMEC Joves Vallès Oriental, afirma que “qualsevol gestió requereix molts recursos, econòmics i no econòmics, la qual cosa és contraproduent si volem afavorir la creació de noves empreses”.
Pel que fa al suport que reben els joves empresaris, Núria Tous, presidenta de PIMEC Joves Tarragona, explica que “tot el cercle de confort per als empresaris neix majoritàriament en el sector privat. Malauradament, no podem extreure la mateixa lectura pel que fa a la gestió de les administracions públiques”. El president de PIMEC Joves, Josep Soto, hi afegeix un altre factor: la morositat. “Ens afecta molt que a les empreses no es pagui en el termini establert i que no hi hagi un expedient sancionador, ja que mantenir l’activitat té uns costos”, afirma.
Aquestes problemàtiques no són les úniques que afecten als joves. Alguns territoris presenten dificultats afegides derivades de la ubicació, les infraestructures o bé l’extensió del territori. És el cas dels joves de la Catalunya Central, que tal com explica Carles Pons, president de PIMEC Joves d’aquest territori, tenen una dificultat afegida quan volen emprendre un negoci. “Les infraestructures dificulten la connexió amb Barcelona. Tot i que estem molt a prop de la capital catalana, destinem molt temps a anar i tornar. Aquesta qüestió afecta especialment a la captació de talent. Al nostre territori tenim un potencial molt gran, però és difícil ser atractius pel talent de fora de la nostra zona”. Per això, defensa que amb voluntat política es pot aconseguir que les empreses de la Catalunya Central siguin més competitives. En el cas de Lleida, Júlia Arnó apunta que l’extensió del territori pot ser una dificultat diferencial respecte a altres indrets. “Depenent del tipus de negoci que iniciïs, a Lleida és més difícil créixer a curt termini que a Barcelona. És un tema d’escala. Si poses en marxa una botiga a Barcelona hi ha més massa crítica de clients que poden entrar-hi que a Lleida”, afirma.
Aquest tipus de dificultats, però, no es donen en els casos de negocis digitals. Tal com explica el president de PIMEC Joves Maresme – Barcelonès Nord, Carlos Martínez: “La digitalització de les empreses ha trencat els límits territorials i facilita que els empresaris puguin aconseguir inversors d’altres territoris”. De fet, per a la majoria de joves la digitalització dels seus negocis és pràcticament innegociable perquè, com afirma Aleix Gorgorió “han nascut paral·lels a la tecnologia i tenen una gran capacitat d’adaptació”.
PIMEC Joves, un punt de trobada per al teixit empresarial jove
Des de PIMEC Joves es treballa per ajudar a les noves generacions d’empresaris a superar totes aquestes dificultats que han d’afrontar per tirar endavant el seus negocis. També es fomenta l’emprenedoria i es potencia el talent jove. Per aconseguir-ho, el president de PIMEC Joves Vallès Occidental, Alberto Rodilla, considera que “és fonamental explicar la veritat a l’emprenedor, no només la part positiva de ser-ho”. En aquest sentit, comenta que “cal fer pedagogia explicant quines habilitats i coneixements es requereixen per muntar una empresa, conscienciant als joves de la importància que té que es formin”.
Per tal d’abordar totes aquestes qüestions amb els joves empresaris, Albert Jané considera que s’han de generar comunitats fortes i cohesionades. “A partir del networking és com sorgeixen noves iniciatives”, afirma. Més enllà d’afavorir l’intercanvi d’opinions, el president de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Àlex Brandia, considera que és clau aprofitar els espais de networking “per combinar les idees i l’energia dels joves amb l’experiència dels empresaris sènior”.
Així doncs, un dels grans reptes de la patronal és atreure a les noves generacions d’empresaris per aconseguir crear una xarxa extensa i des del passat mes de novembre es treballa en aquest sentit també des de Madrid. El president de PIMEC Jóvenes Madrid, Adrian Jofre, explica que “des de la patronal donem veu a una nova generació de líders empresarials que demanen torn i tenen la responsabilitat d’ocupar la seva posició en el diàleg social”.
Des de PIMEC Joves es busca acompanyar al col·lectiu de joves empresaris en tots els reptes que tenen per davant, fomentant el compromís amb la cultura de l’esforç i la feina ben feta. És així com es pot generar ocupació de qualitat i, en última instància, assegurar la competitivitat del teixit empresarial català en un món global.