La fallida del Silicon Valley Bank (i altres), tipus d’interès i com les pimes poden seguir afrontant aquest entorn d’incertesa

Portem ja uns quants anys en què les pimes es desperten periòdicament amb notícies que provoquen canvis que fan cada vegada més difícil la seva gestió:

  • Una pandèmia que obliga a tancar activitats.
  • Una crisi en la cadena de subministraments.
  • Una escassedat de matèries i components estratègics que provoca inflació i la necessitat de disposar de capacitat financera per a les necessitats de capital circulant.
  • El conflicte bèl·lic a Ucraïna.
  • Una actuació d’autoritats monetàries –tant la Reserva Federal americana com el Banc Central Europeu– que han pretès combatre una inflació de cost amb pujades del tipus d’interès.

I un llarg etcètera que podríem citar. En qualsevol cas, l’actual entorn d’incertesa per la combinació de l’alça del tipus i la insolvència financera fa preveure un risc d’alentiment econòmic just quan l’activitat estava recuperant els nivells prepandèmia.

S’està escrivint àmpliament sobre les causes de la inflació, l’alça de tipus, insolvències bancàries, etc. Per tant, aquí intentarem centrar-nos en els impactes sobre les estratègies de les pimes i a suggerir actuacions que el sector públic hauria d’implementar per evitar que les turbulències monetàries afectin el mínim possible les pimes.

El contagi i efectes dels rescats bancaris

En principi, les autoritats monetàries procuren aportar serenor argumentant que, per les característiques dels bancs en fallida, la crisi afectaria el sector tecnològic i que no hi haurà contagi. Així mateix, les actuacions relacionades amb la banca suïssa es consideraria que tampoc tindrien risc de contagi. No obstant això, cal recordar que el president de la Reserva Federal assegurava pocs dies abans de la fallida del Silicon Valley Bank que la condició dels bancs dels EUA era sòlida.

De totes maneres, si bé hem d’esperar que no es produeixin insolvències, no es poden descartar impactes en l’entorn start-up; caldrà veure si el fondeig del finançament alternatiu no es posiciona en una postura més conservadora, i altres possibles factors que afectin la fluïdesa en el crèdit empresarial. En qualsevol cas, les turbulències monetàries no ajuden a la presa de decisions de creixement.

Les conseqüències de l’alça en els tipus d’interès

El que segur que seguiran patint les pimes serà el doble efecte inflacionari dels preus dels components bàsics i del tipus d’interès. La inflació de cost (per conflicte, ruptura de la cadena de subministraments…) no es frenarà per l’alça en el tipus d’interès. Per tant, o bé l’empresa té la capacitat de traslladar els increments de costos als preus (traspassant el problema a la següent posició de la cadena de valor) o bé ha de sacrificar marge i entrar en risc de no tenir recursos per fer front a les seves obligacions o finançar el seu creixement.

Cal tenir en compte que si les empreses no inverteixen, això pot comportar també que no es beneficiïn de fons europeus. Per tant, caldria adoptar mesures de compensació del cost financer que contrarestin les alces en els tipus com a mesura d’activació de les estratègies de creixement.

Què demanem?

És fonamental que protegim les nostres empreses en aquests moments en què necessiten adaptar els seus processos, productes i estratègies de creixement. En aquest sentit, considerem que cal contrarestar l’impacte financer dels interessos al mateix temps que assegurem la liquiditat per fomentar els processos de creixement. Pensem que les pimes podrien perdre fons europeus. Suggerim, doncs, suports com:

  • Actuacions per impulsar el procés inversor: actuacions com la línia ICF Indústria 4.0 que bonifica fins a 2 punts del tipus d’interès o la subvenció al creixement i l’emprenedoria industrial que gestiona Avalis i que faciliten el procés d’inversió passen a ser molt importants en l’actual entorn d’incertesa. En aquest sentit, considerem que cal reforçar i ampliar aquest tipus de línia i assegurar que es dissenya l’ajut de forma compatible amb altres tipus de suport.
  • Actuacions per impulsar el creixement empresarial: igualment, caldria cercar fórmules de bonificació d’interessos en línies de circulant estructural.

En conclusió, si bé sobre la base de l’actual informació no esperem una crisi financera com la del 2008, considerem que la incertesa requereix mesures sòlides que facilitin la inversió i el creixement empresarials.

 

Pere Cots
Director de Consultoria Estratègica i Finançament de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

PIMEC Joves aposta per fomentar el networking per fer front als reptes comuns

Next Story

L’aigua: la crisi més important

Latest from Panorama