Quan una persona autònoma es posa malalta deixa de facturar i sap que la seva absència en el dia a dia del negoci pot tenir conseqüències, com la pèrdua de clients o l’acumulació de tasques pendents. “Els autònoms tenim la voluntat de donar continuïtat al negoci, però si fallem, el nostre negoci falla i no tenim recanvi”, afirma la presidenta de PIMEC Autònoms, Elisabet Bach. És per aquest motiu que, per a una persona autònoma, no sempre és fàcil cuidar de la seva salut i prioritzar el seu benestar.
Tenir un estil de vida actiu és un dels trets característics de les persones autònomes, la qual cosa fa que sovint disposin de poc temps per a dedicar-se a si mateixes i tenir cura de la seva salut. Tampoc podem oblidar que molts autònoms i autònomes en el seu dia a dia han de fer front a grans reptes i dificultats, han de prendre decisions importants i vetllar per garantir que els seus negocis siguin productius, competitius i rendibles. Tot plegat les porta a haver d’afrontar sovint situacions d’estrès, inquietud i fins i tot ansietat, que sens dubte impacten en la seva salut emocional. Així doncs, no només han de cuidar del seu benestar físic, també de l’emocional.
Entre el col·lectiu d’autònoms són habituals els casos en què, quan cal decidir entre prioritzar la salut o bé la feina, s’opta per la segona opció. Ho observem, per exemple, a l’hora de demanar cites mèdiques. “Quan una persona autònoma es troba malament sovint s’estima més no anar al metge perquè entén que li genera més problemàtiques que beneficis”, explica Elisabet Bach en el marc del cicle de jornades “L’àgora de PIMEC Autònoms. Benestar per a la rendibilitat del teu negoci”, tres actes que s’han celebrat en els darrers mesos a Lleida, Girona i Tarragona per conscienciar i donar eines a les persones autònomes per impulsar el seu benestar com a element clau per al bon funcionament del negoci.
Un dels principals motius que fa que els autònoms i autònomes sovint no siguin partidaris d’agafar la baixa per incapacitat temporal és la quantia de la prestació que perceben, que és bastant inferior que la xifra que normalment es guanya amb el desenvolupament de l’activitat. “Les dades que ofereix la Seguretat Social demostren que les persones autònomes agafen menys la baixa que la resta de treballadors i treballadores. Tanmateix, cal destacar que en l’actualitat, gràcies al Sistema Red, s’han agilitzat força les gestions per sol·licitar les baixes laborals, així com el seu cobrament”, afirma la presidenta de PIMEC Autònoms.
Les afectacions, però, van més enllà de l’àmbit econòmic. Tal com explica Elisabet Bach, que els autònoms siguin poc partidaris d’agafar la baixa genera també conseqüències negatives a nivell emocional i físic, tot perjudicant encara més la seva salut i el benestar.
Sense salut les persones autònomes no poden desenvolupar bé la seva tasca diària, i aquest és un dels elements clau per a la rendibilitat i el bon funcionament del negoci. Cal cuidar de la salut a tots els nivells i tenir en compte que la prevenció també hi té un paper clau. Mantenir una bona dieta, fer exercici físic i disposar d’espais de desconnexió són algunes de les recomanacions que els professionals han fet durant el cicle de jornades sobre salut i benestar organitzades per PIMEC Autònoms amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
“Cal equiparar les condicions laborals del col·lectiu de persones autònomes a les de la resta de treballadors i treballadores per poder desenvolupar la nostra feina en igualtat de drets i amb garanties que no posin en risc la competitivitat, la productivitat i la viabilitat dels negocis”, reclama Bach.