Burnout és una paraula importada que aquí a casa nostra hem traduït amb una expressió “síndrome del treballador cremat”, que des de la Fundació PIMEC hem ampliat, conceptualment, tot fent una derivada al burnout que pateix l’empresari i l’empresària. I té tota la raó de ser perquè aquesta síndrome psicològica, que neix de la tensió crònica producte de la interacció conflictiva entre la persona i la seva feina, afecta la presa de decisions empresarials. De fet, l’entorn actual de complexitat i incertesa, fins i tot amb situacions incomprensibles, comporta estats difícilment gestionables que poden arribar a afectar negativament la qualitat del procés de decisió, la marxa de la micro, petita i mitjana empresa, i la vida personal i familiar de la persona empresària.
Si ens endinsem en la definició de burnout, la doctora i professora titular de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona Marina Romeo el concreta com un esgotament físic i mental crònic que va més enllà de l’estrès. A més, el relaciona amb tres símptomes: el primer, l’esgotament emocional, en què la persona “no pot amb la seva ànima”; el segon, la despersonalització, en què el subjecte deixa de veure l’altre com un individu; i el tercer, el sentiment de baixa utilització personal, en què l’afectat/ada té la sensació de ser poc útil.
Per la seva banda, el doctor Felip Miralles, director de Tecnologies de la Salut-Eurecat, planteja cinc situacions vinculades a la tecnologia que comporten burnout; el tecnoestrès, que és una sobrecàrrega de missatges a les xarxes socials; la tecnoinvasió, on l’individu perd la noció de frontera entre la vida laboral o empresarial i la personal; la tecnodificultat, que consisteix en l’actualització continuada en noves tecnologies; la tecnoincertesa, on mantenir-se al dia dels avenços és inassolible, i la tecnoinseguretat, que indueix a pensar que la tecnologia ens traurà la feina.
El doctor Benedikt Amann, coordinador de les Unitats de Psiquiatria i director de la Unitat d’Investigació Centre Fòrum, Parc de Salut Mar, IMIM, i professor associat de la UPF a Barcelona, subratlla que a l’hospital els arriben persones amb malalties somàtiques i depressió que han estat generades pel burnout.
Des de la Fundació PIMEC col·laborem amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques-IMIM en el projecte europeu MENTUPP, que té per objectiu millorar l’estrès de les persones empresàries i treballadores que formen part del col·lectiu de les micro, petites i mitjanes empreses, i amb el qual s’aconseguirà disposar d’una evidència científica de l’existència de malalties mentals en l’àmbit empresarial. El doctor Amann postula que aquí a casa nostra estem tan cremats com en altres països europeus, que l’estrès és bastant equilibrat ja que les crisis, com ara la Covid-19 o la guerra d’Ucraïna, afecten de la mateixa manera els diferents territoris. En la seva opinió, malauradament, a les empreses els costa reconèixer el problema de l’estrès i que l’ansietat i la depressió poden ser letals.
Josep González
President de la Fundació PIMEC