Les dones empresàries consideren que els homes són un element més en la lluita cap a la igualtat i l’impuls del talent femení, objectiu que ha d’anar acompanyat de mesures en l’àmbit de la conciliació i la digitalització, entre altres.
La continuïtat empresarial és un aspecte que preocupa i ocupa a molts empresaris i empresàries de Catalunya, sobretot en determinades activitats econòmiques i en aquelles empreses familiars on el relleu generacional no està garantit. Deixar el negoci en mans d’algú altre a l’hora de retirar-se sempre és un mal de cap per la incertesa que pot suposar i, la majoria de persones, s’estima més la gestió de la continuïtat amb un relleu de confiança i amb prou experiència com per a mantenir l’activitat empresarial i, a més, millorar-la.
Com a la resta d’àmbits, a l’empresarial el futur també és de les noves generacions, les quals tenen una visió àmplia i valenta dels reptes de futur, amb un coneixement innat de l’era digital i els seus aspectes clau com la sostenibilitat o la innovació. Però el jovent no té fàcil aquesta tasca i sovint es troba amb dificultats de diferents tipus com les econòmiques, les formatives o la manca d’eines i ajuts per implementar nous projectes de negoci.
Un dels problemes del relleu generacional a Catalunya és l’impost de successions, amb la fiscalitat més elevada de tot l’Estat, que causa la desmotivació dels joves per continuar els negocis familiars.
Segons un informe presentat al 2020 per l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) i realitzat per investigadors de la Càtedra d’EF de la UAO-CEU, més d’un 70% dels empresaris i empresàries d’aquest tipus de companyies a Espanya no té un pla de successió i, el 30% restant que sí que el té opina que aquest els permet reflexionar sobre els plans de futur. D’altra banda, si mirem l’horitzó empresarial català, podem veure un canvi significatiu respecte les dècades anteriors. Actualment i al futur pròxim veiem com moltes empreses estan apostant pel talent femení i com, poc a poc, les dones estan guanyant pes als càrrecs de responsabilitat de les empreses.
El relleu generacional i el talent femení de les noves generacions
La María José Tarancón i l’Andrea Filella són mare i filla i treballen a Consulting i Gestió Integral Advocats & Assessors, empresa familiar dedicada a la consultoria i l’assessorament integral en els àmbits fiscal, jurídic i laboral per a empresaris i treballadors.
La María José ha après de la seva filla les seves estratègies com a advocada i creu que la seva experiència laboral prèvia és un actiu molt valuós, ja que ha permès a l’empresa ampliar els seus serveis i, també, els clients. Creu que quan la seva filla estigui al front de l’empresa sabrà prendre bones decisions i mantenir l’essència que la família ha volgut que sigui la marca del seu negoci. Per part seva, l’Andrea està centrada a aprendre com els seus pares dirigeixen el negoci familiar amb èxit i els seus objectius són aconseguir fidelitzar una cartera de clients nous i joves, que puguin créixer amb ella al llarg de la seva trajectòria professional. “M’ha sorprès el modernitzada que està l’empresa; la meva mare porta al dia les xarxes socials corporatives i comptem amb un programa de mentoring per a advocats joves”, assegura després de confessar que no li agrada pensar en l’empresa sense la seva mare quan ella decideixi retirar-se, ja que li agrada molt l’equip que fan plegades.
D’altra banda, la Cristina Gutiérrez es dedica al sector de l’oci educatiu i la formació a l’empresa familiar La Granja, una granja escola a Sta. Maria de Palautordera, la qual apropa el món de la natura, el medi ambient i els animals als infants. La tercera generació, també femenina, s’incorpora a la companyia el 2021 de la mà d’Alexandra Borja, la seva filla.
Amb l’entrada de l’Alexandra a l’empresa, la Cristina ha descobert la capacitat de valorar el temps personal i, tot i treballar amb intensitat, ha après a respectar el temps lliure. També, ha descobert els avantatges que suposen les TIC, com l’accés a informació útil, fet que els ha permès prendre decisions encertades. “Veig clarament que el llegat dels 40 anys de feina seguirà viu amb una mirada més actual i disruptiva. Amb ella al costat sento que tot l’esforç ha valgut i continua valent la pena”, ha manifestat. A més, ha explicat que l’estratègia que segueixen és que la seva filla assoleixi cada cert temps la responsabilitat d’un nou departament.
En relació als reptes de futur, l’Alexandra està treballant l’expansió i la internacionalització de la pime, amb l’objectiu de tenir una xarxa de localitzacions que ofereixin una experiència variada tant als clients com a l’equip. Un altre projecte és la digitalització dels processos interns per disminuir les feines de menys valor afegit en benefici de l’atenció al client. Així mateix, també pensa en l’obertura del centre durant els caps de setmana i està explorant aquesta via perquè creu que pot ser una bona oportunitat. “L’objectiu és la continuïtat i la sostenibilitat del negoci, amb unes instal·lacions més modernes i energèticament eficients, i fixar objectius quantitatius i qualitatius per preveure resultats”, ha explicat.
Amb la dada que més del 80 % de les empreses de Catalunya són familiars, és imprescindible evitar que aquest tipus d’empreses desapareguin per una gestió deficient dels processos de la successió. En aquest sentit, calen tots els esforços necessaris per continuar potenciant el creixement empresarial i l’ocupació al nostre país, i PIMEC fa costat a les empreses acompanya-les les en aquest procés, ajudant a solucionar de forma correcta i amb antelació el relleu generacional. La patronal vol revertir aquesta situació i ho fa amb el programa Relleupime que es basa en la professionalització d’aquests processos, mitjançant el disseny del pla de successió i l’execució del pla d’acció personalitzat per a cada empresa, i ja són moltes les pimes que s’han acollit a aquest programa per assegurar la continuïtat i desenvolupament dels seus negocis.