8 passes per reduir el plàstic a l’empresa

La crisi climàtica ha evidenciat l’impacte mediambiental que té el plàstic i la urgent necessitat de reduir-lo, ja que, del contrari, les més de 1.500 tones d’embolcalls d’aliments, begudes i bosses que conformen el gruix de les escombraries que sura en els nostres oceans els col·lapsaran en dues dècades.

La Unió Europea ja va aprovar una directiva per limitar els plàstics d’un sol ús abans del 2021, i ara, s’endureix la norma i entra en vigor la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que estableix un impost de 0,45 €/kg, que grava, des de l’1 de gener de 2023, els envasos de plàstic no reutilitzable. Una mesura que fomenta la sostenibilitat i un estímul per aconseguir que les empreses cerquin alternatives per introduir plàstic reciclat o materials alternatius més sostenibles. D’aquesta manera, la fabricació, la importació i l’adquisició intracomunitària de productes envasats amb plàstic no reutilitzable queden, en general, sotmesos per aquest impost, tot i que queda exempta, aquella part de l’envàs que estigui feta a partir de plàstic reciclat.

La transició ecològica és imminent. Conscienciar-se d’una altra manera de viure ja no és una opció i caldrà fer grans passes en aquest sentit tant per part dels governs, com del teixit productiu i econòmic, així com dels consumidors. Indiquem una sèrie de consells que les empreses poden seguir per reduir el plàstic en els seus processos, ser més sostenibles i fomentar una economia més circular:

  • Identificar els envasos de plàstic utilitzats en l’empresa i catalogar la seva funció (ex. preservar, contenir, embalar, transportar…) per tal d’analitzar quins poden ser susceptibles de substitució, reducció o eliminació.
  • Introduir els envasos retornables.
  • Introduir l’ecodisseny per estudiar com optimitzar els envasos des d’un punt de vista més circular.
  • Contactar amb proveïdors que ofereixin materials alternatius o plàstic reciclat.
  • Adoptar una política per vetllar que els nostres productes, quan esdevinguin residus, siguin gestionats correctament.
  • Calcular la petjada de carboni de l’empresa.
  • Adoptar una política de comunicació de tot allò que l’empresa faci per ser més sostenible.
  • Estar informada de les línies d’ajuts sobre economia circular que estiguin vigents.

 

Joan Barfull, secretari tècnic de la Comissió de Sostenibilitat de PIMEC

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’adaptació de l’oferta formativa a les necessitats de les empreses, un repte per al sector energètic

Next Story

El relleu generacional de les pimes en clau femenina

Latest from Consells empresarials