A començaments de l’any 2021, en ple context de crisi per la pandèmia de la Covid-19, va néixer Eufoto, l’associació d’àmbit nacional amb seu a Catalunya que reuneix per primera vegada tots els actors del sector fotogràfic: distribuïdors, fabricants de material, revenedors, fotògrafs, botigues de fotografia, laboratoris online i offline i centres educatius.
En total, aquesta entitat representa més de 60 empreses del sector, la meitat de les quals són pimes que es coordinen a través de diferents grups de treball i reunions, amb el suport d’entitats com PIMEC, amb l’objectiu de construir un futur millor per al món de la fotografia i el teixit productiu que el sustenta.
Per parlar de les necessitats i les propostes de les empreses que centren la seva activitat en el món fotogràfic, i de les que presten serveis auxiliars a tota la cadena de valor, entrevistem Juan Mendizábal, president d’Eufoto.
Com va sorgir la creació d’Eufoto?
Sorgeix per la necessitat de representar i defensar els interessos del sector i perquè creiem que junts tenim més força i més capacitat de visualització de cara a les institucions. Volem enviar a la societat el missatge que el sector fotogràfic està més viu que mai.
Quins són els vostres objectius?
Volem aconseguir una interlocució directa amb l’Administració Pública i potenciar el nostre paper als mercats.
A més, tenim reptes en cinc àrees diferents:
- Volem una modernització dels carnets institucionals, com el DNI o el carnet de conduir, de la mà del Ministeri de l’Interior.
- Demanem suport a un sector que ho ha passat molt malament durant la pandèmia per la cancel·lació de viatges i esdeveniments, entre altres qüestions.
- En l’àmbit educatiu, volem posar en valor l’assignatura i els estudis que cursen els 20.000 alumnes de fotografia.
- Defensem que la fotografia és un bé cultural i, per això, donem suport a l’anunci de la creació del Centre Nacional de Fotografia que tindrà la seva seu a Sòria.
- Reclamem ajudes econòmiques directes per a les empreses del sector amb l’objectiu d’impulsar la seva transformació digital. En aquest sentit, es poden aprofitar els fons que venen de la Unió Europea.
Quina és la situació actual del sector?
Després del canvi del model analògic al digital, fet que va causar el tancament de moltes empreses, estem en plena era digital i és el moment en el qual es fan més fotografies, sobretot per mitjà dels telèfons mòbils i amb l’atracció del públic més jove.
El sector s’està recuperant de la crisi econòmica provocada per la pandèmia, però veiem el futur amb esperança perquè cada vegada més gent té en compte la importància de la qualitat fotogràfica i elements com la resolució. Això s’està potenciant al món professional, cada vegada més especialitzat, i al semiprofessional. Així mateix, la impressió està anant a més perquè hi ha més volum de fotografies.
Quines dificultats tenen ara mateix les pimes i les persones treballadores autònomes de la fotografia?
Actualment segueixen recuperant-se de les pèrdues causades per les restriccions a la mobilitat, fet que va suposar la cancel·lació de viatges i esdeveniments, així com una reducció en la transferència d’alumnat als centres educatius que imparteixen cursos fotogràfics. Tot això va suposar un descens de les vendes de material i dels treballs d’impressió per part de les botigues.
D’altra banda, les pimes i els autònoms que es dediquen a aquesta activitat econòmica també s’estan veient afectats per l’encariment del preu de l’energia i per la pujada de preus i la manca d’algunes matèries primeres.
Quines mesures reclameu a l’Administració Púbica per solucionar aquesta situació?
Reclamem mesures concretes que ajudin a millorar la competitivitat, com ajudes directes a la digitalització i la innovació de les empreses del sector perquè ningú es quedi enrere. També demanem una interlocució directa amb les institucions públiques perquè escoltin les nostres necessitats i propostes.
D’altra banda, volem que es reconsideri la voluntat del Ministeri d’Interior, el qual pretén que les fotografies per a la renovació del DNI es puguin fer a la mateixa comissaria. Aquest fet afectaria molt negativament moltes botigues.