L’estàndard entrarà en vigor l’abril del 2019 i marcarà la utilització de procediments i formats comuns per part de tots els estats membres de la UE.
Els últims anys la factura electrònica ha tingut un gran creixement i expansió. Diversos països europeus n’estableixen l’ús obligatori entre les empreses i les Administracions públiques, però cada país compta amb el seu propi format i legislació.
Des de fa més d’un any diverses entitats catalanes han estat treballant per a la creació d’un estàndard de factura electrònica a nivell europeu per a facilitar la facturació entre administracions públiques i empreses de diferents països de la UE.
El projecte EU-eInvoicing neix de la voluntat de la Comissió Europea, a través del programa CEF Telecom (programa per al desenvolupament de tecnologies en el marc de la Unió Europea), de fomentar un ecosistema digital i interoperable dins la UE, en el qual es troba la factura electrònica.
Tal com disposa la Directiva 2014/55/UE sobre facturació electrònica en la contractació pública, el nou format ha de complir les següents característiques:
- Tecnològicament neutral (codi obert).
- Compatible amb els altres estàndards internacionals de facturació electrònica.
- Adaptat a les necessitats de les PIMES.
- Capacitat per ser utilitzat en les relacions comercials entre empreses.
Per establir l’estàndard, el projecte s’ha basat en la iniciativa PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online), que marca com a premisses:
- Permetre a qualsevol empresa comunicar-se electrònicament amb qualsevol administració o institució governamental europea durant tot el procés de compra pública.
- Establir un conjunt d’artefactes i especificacions per a l’estandardització de processos de compra pública dins la UE.
Tot això tindrà beneficis tant per a les empreses com per a les AP, beneficis que, principalment, són la interoperabilitat entre els actors i l’augment de la seguretat i integritat de la informació transaccionada.
El projecte EUeInvoicing es fonamenta en la col·laboració entre Eurecat, la Cambra de Comerç de Barcelona, l’AOC (Administració Oberta de Catalunya), l’Ajuntament de Barcelona i PIMEC.
Més informació a: https://eueinvoicing.cat/