“En un horitzó no massa llunyà, el sector de l’automoció anirà restringint l’ús de materials verges i incorporarà matèries primeres secundàries”

Dan Solé és gerent de Plàstics Syc. Juntament amb el seu germà Xavier, dirigeix aquesta pime familiar sorgida d’una empresa anterior (Solé i Creus) fundada pel seu pare. Compten amb el certificat IATF (International Automotive Task Force) i la seva activitat consisteix a injectar peces per a màquines d’entre 50 i 800 tones, amb materials tècnics i amb una gran especialització d’acabats estètics: peces d’estil, que han de tenir acabats de pintura i/o cromat.

El projecte Re-PLI-CAR

Aquest projecte es va gestar durant el procés de definició del pla d’innovació de l’empresa. Una de les línies estratègiques que van considerar importants va ser la d’esdevenir més resilients a través de l’economia circular, ja que el fet que les matèries primeres verges escassegin en un futur comportarà que els preus puguin ser cada vegada més volàtils.

“Estem segurs que, en un horitzó no massa llunyà, el sector de l’automoció anirà restringint l’ús de materials verges i requerirà la incorporació de matèries primeres secundàries, així que vam decidir avançar-nos i començar a testar els resultats en diferents tipologies de peça, diferents materials i diferents acabats”, destaca el gerent de Plàstics Syc. En aquest sentit, assegura que tenen força clars els requisits tècnics que caldrà testar i diu que estan treballant en l’ecosistema de partners, ja que per a ells serà fonamental tenir proveïdors de materials reciclats que els puguin assegurar les quantitats i les qualitats requerides per a poder produir. A més, l’empresa està treballant amb els nostres clients, ja que en el sector de l’automoció encara és difícil trobar demanda de mercat de peces circulars.

L’afectació de la Covid-19

A causa de la pandèmia s’han adaptat a les circumstàncies i s’estan transformant per  poder ser més flexibles i donar una resposta encara més ràpida als clients, ja que hi ha molta incertesa en el mercat. Així mateix, també han impulsat un procés de diversificació cap a altres sectors, com per exemple l’elèctric.

Dan Solé: “Hem implementat totes les mesures de seguretat associades a la prevenció: EPI, desinfecció, distàncies, teletreball…”.

Compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Concretament, amb els objectius nou i dotze, ja que Plàstics Syc genera llocs de treball fomentant l’augment del producte interior brut (PIB), tot orientant-se cap a una indústria inclusiva i sostenible. A més, promou la introducció de peces i materials reciclats en la seva cadena de producció per tal de reduir costos associats i promoure processos ambientals més nets i racionals.

50è aniversari de l’empresa

Els inicis van sorgir de l’oportunitat de fer unes peces injectades per a una empresa de tocadiscos ubicada a Parets. A poc a poc, aquesta pime es va anar reorientant cap al sector de l’automoció i, actualment, representa el 90% de la seva facturació. “Aquesta evolució ha anat acompanyada d’un creixement en coneixements i metodologies del procés d’injecció, ja que es tracta d’un sector molt exigent i amb elevats requisits de qualitat”, explica Dan Solé.

Fruit d’aquesta evolució, el 2004 l’empresa es va refundar amb el nom actual de Plàstics Syc i amb dues plantes de producció, una situada a Canovelles i l’altra a Borges Blanques. Des de llavors han passat per bons i mals moments, com el que encara recorden de la darrera crisi del 2008 que els va fer patir molt.

Innovació i futur

Plàstics Syc ha fet una aposta per la innovació i, de la mà d’una consultora externa, ha definit un pla d’actuacions per als propers anys. “Aquest pla va rebre el suport d’ACC10 per mitjà dels cupons per a la innovació, que van permetre establir prioritats i la definició d’una agenda de finançament que ara estem implementant de mica en mica”, ha manifestat Dan Solé després d’afegir que “el segon pas ha estat aquest ajut atorgat per l’Agència de Residus de Catalunya per a projectes de foment de l’economia circular”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Una segona oportunitat per recomençar

Next Story

Oliba Green Beer, la primera cervesa verda d’oliva del món

Latest from Competitivitat