Una segona oportunitat per recomençar

Socialment és força compartida l’opinió que una persona empresària que ha hagut de tancar una empresa o que no ha reeixit en el seu projecte ha fracassat. D’alguna manera, s’associa la persona amb el fracàs i es genera un estigma que dista molt de la realitat, perquè el que ha fracassat és el projecte personal, i no pas la persona que hi ha darrere. En el món de l’empresa i del negoci en general, hi ha un munt de factors i variables que poden incidir en l’evolució dels projectes i, per tant, és important entendre el no-èxit d’un projecte empresarial com un resultat perfectament possible en un entorn que, per definició, és de risc. 

A més a més, cal posar sobre la taula que una persona empresària que s’ha vist obligada a tancar la seva empresa o a cessar l’activitat per manca de viabilitat compta, com a mínim, amb quatre actius de valor: emprenedoria (ha tingut la intuïció per detectar una oportunitat de mercat i ha estat capaç de mobilitzar recursos productius per materialitzar-la), capacitat de direcció (ha conduït equips de persones a aconseguir objectius empresarials), coneixement (en el camí ha obtingut coneixement tècnic, genèric i específic sobre una activitat concreta, aplicable a altres àmbits) i xarxa (ha generat una agenda de contactes, amb clients i proveïdors). D’aquesta manera, quan aquests actius de les persones empresàries es tornen a posar al servei de la societat a través de noves iniciatives empresarials, les possibilitats de creixement i d’obtenir millors resultats són més elevades. 

Des de l’any 2009 la Fundació PIMEC treballa per enfortir la segona oportunitat empresarial a través del programa emppersona. Es tracta d’un servei integral d’acompanyament que posa la persona empresària o autònoma al centre, i no l’empresa, i que l’ajuda tant en els aspectes tècnics com en els aspectes emocionals per tal que aconsegueixi reflotar la seva empresa (o fer-ne un tancament ordenat si no és possible), perquè trobi una nova feina en una altra empresa o perquè s’integri de nou al mercat laboral mitjançant l’autoocupació, és a dir, amb un nou projecte empresarial propi. 

Rosa Juny, directora de la Fundació PIMEC, explica que “la segona oportunitat és un instrument que ajuda a recuperar socialment i psicològicament les persones empresàries que estan travessant moments de dificultat, i ho fa valorant la seva aportació i la seva experiència en projectes anteriors”. Per la seva banda, Júlia Gómez, tècnica de la Fundació, assegura que “la segona oportunitat és molt important perquè se centra a recuperar l’estat emocional i a revaloritzar el talent de persones que tenen una actitud de superació i d’esforç cap a l’èxit i que estan disposades a seguir generant riquesa”. 

En el context que estem vivint avui dia, amb l’afectació que la pandèmia de la Covid-19 està tenint en les pimes i els autònoms de Catalunya, el concepte de segona oportunitat ha de ser més present que mai en l’agenda empresarial, i programes com l’emppersona resulten imprescindibles perquè l’economia local mantingui un bon estat de salut. A continuació us presentem els casos de la Myriam, la Marta i l’Aitor, tres empresaris que han protagonitzat tres casos d’èxit en temps de Covid-19 gràcies a la Fundació PIMEC. 

Obrir un negoci en ple impacte del coronavirus 

 La Myriam, una dona paraguaiana de 45 anys, ha aconseguit obrir durant els mesos de confinament el seu propi negoci, un petit supermercat al barri de Valldaura de Barcelona. 

Va arribar a Catalunya fa 20 anys buscant noves oportunitats i, després de treballar durant molts anys de cara al públic en supermercats, carnisseries i xarcuteries, va decidir que volia tenir el seu propi negoci, com ja tenia al Paraguai, el seu país d’origen. 

Després de molt d’esforç, i gràcies a l’ajuda de la Fundació PIMEC, la Myriam ha assolit el seu objectiu en un moment complicat socialment i econòmicament. 

 Una crisi superada, i camí de la segona 

La Marta és sòcia de l’empresa Maybrina S.L., que està ubicada a Barcelona i que des del 1994 es dedica a la cosmètica decorativa. Entre el 2008 i el 2013 aquesta empresa va patir les conseqüències de la crisi econòmica, però les va poder superar i va tirar endavant. 

 El 2015 la Marta va demanar ajuda a la Fundació PIMEC i el seu programa emppersona perquè l’empresa no anava del tot bé i necessitava professionals amb perspectiva empresarial per reconstruir la nova visió de l’empresa i superar novament la crisi que estava passant.  

Ara, un cop esvaïdes les dificultats inicials de lluitar per no tancar Maybrina, per reflotar-la, la Marta entra en el programa de consolidació, i a més incorpora un nou soci a l’empresa, el Miguel. 

 Iniciativa emprenedora i solidària 

Accudo Express S.L.?és una empresa situada a la província de Girona que neix gràcies a la inquietud de dos joves empresaris decidits a crear un negoci de?transport urgent?que satisfés les necessitats de la societat i aplicant-hi els últims avenços tecnològics. 

L’Aitor crea l’empresa el 2018 amb l’ajuda del programa Autoocupació Incorpora (que és part del programa emppersona) i al cap de pocs mesos ja compten amb una nau de 900 metres quadrats i un parc de 20 vehicles. 

A causa de la pandèmia originada per la?Covid-19, van posar els seus serveis a disposició de l’Ajuntament i la Diputació de Girona i durant aquests mesos han recollit i entregat diversos productes mèdics i equips de protecció individual (EPIs) a les empreses de manera?totalment gratuïta. Aquesta acció altruista els ha suposat guanyar en visibilitat en l’entorn gironí i alhora els ha provocat un volum de feina que ha duplicat el que tenen en un període normal.  

 

 

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com protegir-se dels efectes econòmics del coronavirus?

Next Story

“En un horitzó no massa llunyà, el sector de l’automoció anirà restringint l’ús de materials verges i incorporarà matèries primeres secundàries”

Latest from ODS i RSC