I els polígons, què?

És una evidència que tot està connectat. La tecnologia ha avançat tant que ens podem connectar des de qualsevol punt del planeta amb el nostre dispositiu mòbil i aprofitar els avantatges que ens donen les tecnologies 3G i 4G, que ben aviat quedaran relegades per la 5G. Sense anar més lluny, Barcelona acollirà el 5G City, un Living Lab que té l’objectiu de desenvolupar un projecte pilot centrat en el desplegament d’una xarxa d’aquesta tecnologia. És només un dels molts exemples que ens demostren que el camí que ens porta cap a l’anomenada Indústria 4.0 cada vegada fa menys pujada i que a mitjà termini les noves tecnologies s’imposaran a les actuals. A priori, que tot evolucioni d’aquesta manera no deixa de ser positiu.

Ara bé, abans de mirar cap endavant i imaginar els beneficis que reportarà una tecnologia com la 5G, és important tenir en compte que la connectivitat real de la xarxa catalana encara està a mig camí de garantir que totes les empreses puguin digitalitzar-se adequadament. Ho explica un informe elaborat per PIMEC, que il·lustra que només la meitat de les empreses ubicades en polígons industrials disposen de bona connectivitat. Hi ha zones d’activitat econòmica en què, per exemple, encara no arriba la cobertura 4G, de manera que pensar en el concepte de digitalització sense disposar encara d’una tecnologia estàndard per dur a terme l’activitat diària resulta paradoxal.

Per què són tan importants els polígons industrials?

Els polígons industrials configuren un element clau en el desenvolupament econòmic de cada territori. Són aquells espais que aglutinen empreses de diferents tipologies i dimensions i que acullen la major part d’activitat industrial i productiva d’una zona o municipi. Tant és així que el Pacte Nacional per a la Indústria ja va considerar en el seu dia la importància que tenen els polígons i va recollir una sèrie de mesures per tal de millorar-los, entre les quals destaca la dotació de com a mínim un punt de presència de xarxa de banda ampla de nova generació o ultraràpida.

La realitat, però, és que, mentre no arriben aquestes mesures, el creixement d’aquestes zones industrials en els darrers anys s’ha produït d’una manera gens endreçada i sense una previsió real de les necessitats. En molts dels casos, les inversions en millores en polígons han passat de llarg, deixant enrere aspectes tan claus com l’enllumenat públic, la xarxa d’aigua, la mobilitat, la seguretat, l’autoconsum, la gestió de residus i l’economia circular. Tot plegat, a més de ser un perjudici per a les empreses instal·lades en aquestes àrees, penalitza també a l’hora de captar noves inversions per a aquestes empreses.

Celebrem que hi hagi projectes que apostin per l’avenç tecnològic, i que les administracions s’esforcin a fer arribar aquesta tecnologia a tots els ciutadans, però també advertim que cal traslladar-ho de forma homogènia a tot el territori. En cas contrari, ens podrem trobar amb zones amb els nous avenços tecnològics operatius convivint amb d’altres on, per exemple, encara no hi hagi cobertura 4G.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

L’aprenent del segle XXI

Next Story

Quin hauria de ser el rol del gremi o associació en la formació professional dual?

Latest from Innovació