Entrevista a Juan Tortosa, president de l’Associació Espanyola del Comerç Químic
La seva associació reuneix 80 empreses de la distribució química de les aproximadament 250 que hi ha a Espanya. Quin tipus d’empreses formen part d’aquest sector?
Tenim representades a la majoria de les grans distribuïdores de productes químics, tant companyies locals com grups internacionals, encara que també tenim una gran representació en el tram intermedi. On ens estem focalitzant més per a atreure nous associats és en l’àmbit de les empreses de distribució especialitzades en una aplicació determinada o amb àmbit d’actuació molt local, amb un cert allunyament dels pols directrius del sector.
Quin pes té aquest sector per a l’economia?
No disposem de dades específiques relatives a Catalunya, però sí del context del mercat espanyol. La nostra referència a nivell quantitatiu és Feique, l’Associació Espanyola per a la Indústria Química. Segons les seves dades estadístiques, la indústria química representa el 6,1% del PIB contributiu espanyol, amb una xifra de negocis pròxima als 90.000 milions en el 2022 i representant el 14,3% del PIB industrial. Existeixen 3.102 empreses que generen gairebé 800.000 ocupacions, entre directes i indirectes. La distribució química representa al voltant d’un 15% del total del sector químic, amb una facturació d’uns 13.000 milions en el 2022.
És un sector amb gran volum d’exportacions, veritat?
Si bé quan parlem de la indústria química espanyola, ens estem referint al primer exportador (amb una quota de gairebé el 75% dedicada a l’exportació) nosaltres som, en general, més importadors que exportadors. Alguns grans distribuïdors estan implantats en les zones geogràfiques adjacents, com és el cas de Portugal, el Magreb i el sud de França. Així i tot, en general, la distribució ofereix els serveis de proximitat a l’usuari de productes químics, per la qual cosa la nostra participació en el negoci d’exportació és, comparativament, menor que l’impacte que té en els números de Feique.
En què se centren les inversions?
Les nostres inversions se centren en el desenvolupament i evolució del paquet de serveis. Podríem destacar la millora del nostre assessorament tècnic cap als clients, una logística millorada fent ús de la tecnologia digital capdavantera, una gestió d’existències correcta en la qual minimitzem el termini de lliurament, evitant la generació de productes obsolets. Finalment, també en tots aquells apartats en els quals ens hem d’anticipar a les exigències de sostenibilitat i mediambientals.
Com contribueixen aquestes empreses en la cura del medi ambient?
Aquest és el centre de gravetat actual per a tot el que concerneix el negoci químic i, per descomptat, la distribució no és aliena. Encara que nosaltres no som productors de matèries químiques, ni duem a terme cap procés de síntesi, en alguns casos sí que manipulem matèries primeres per a elaborar “blends” a mesura per a l’usuari final.
Un dels pilars d’actuació d’AECQ, des dels seus inicis fa 30 anys, ha estat un compromís absolut amb el programa “Responsible Care”. Aquest programa coincideix fortament amb totes les noves normatives europees incloses en el Green Deal i cal destacar que estem implementant puntual i disciplinadament tots els seus requeriments.
Per exemple, enguany hem intervingut directament en la difusió i assessorament en tot el relacionat amb l’impost per a envasos de plàstic d’un sol ús i també pel que concerneix l’aplicació del Decret llei per a envasos i residus d’envasos. D’altra banda, en aquests moments estem debatent tot el que implica la reducció del Carbon Footprint, analitzant les maneres adequades de poder-se quantificar per a les activitats de distribució.
Addicionalment, a la nostra estreta relació amb Feique, també col·laborem fortament amb la Federació d’Empreses de Distribució de Productes Químics Europea, a través dels qui tenim accés a totes les novetats legislatives que tenen lloc a nivell europeu, així com intercanviar experiències amb associacions de distribució de productes químics d’altres països del nostre entorn. És enorme la càrrega de continguts que estem gestionant i ens enfoquem a prioritzar aquells que impacten al negoci de la distribució química.