La nova ruralitat, impuls de l’emprenedoria femenina i l’entorn rural

El món rural requereix d’una nova mirada des d’una perspectiva de complexitat i postmodernitat, on la resiliència i l’emprenedoria femenina juguin un paper crític. Només cal revisar les últimes dades de l’Idescat referents a l’impacte de l’agricultura sobre el PIB català i observarem que necessitem impulsar una nova ruralitat. En concret i amb xifres del 2021, el seu impacte no arriba a l’1%, que en valors absoluts són 2.180 milions d’euros sobre els 244.172 milions del total del PIB a Catalunya.

En aquest sentit, des de la Fundació PIMEC amb col·laboració de PallarsActiu, S.A, Societat de Foment del Pallars Jussà i Sobirà (Lleida) i de PIMEC Tarragona hem creat la Jornada la Nova Ruralitat per potenciar i treballar a favor de l’emprenedoria femenina com a eix vertebrador de la reactivació econòmica de l’entorn rural. Es tracta d’un canvi estructural en què la dona i els territoris trobin nous espais per a generar els canvis que més s’ajustin als nous temps.

La nova ruralitat ha de permetre transitar de la realitat del dia a dia de la micro i petita empresa al concepte d’ecosistema rural resilient, tot posant en valor el talent intergeneracional, la formació contínua i acumulativa, la innovació emprenedora i la seva governança en espais participatius, el nou lideratge empresarial, la cultura i les noves generacions, el network intel·ligent, la tecnologia i l’epistemologia femenina. L’objectiu principal és crear nous espais d’oportunitats de futur.

Per tot això, hem catalitzat un gran conveni de col·laboració, que hem batejat com a Primera Aliança d’entitats de dones rurals, tot aconseguint aglutinar FADEMUR (Federació d’Associacions de Dones del Món Rural), l’Associació Professional d’Empresàries Ap! Lleida, “La XEP” (Xarxa d’Emprenedores Pallareses), ADEE-BPW Associació d’Empresàries i emprenedores de Tarragona i la Comissió de Dona i Empresa de PIMEC.

Aquesta col·laboració facilitarà un objectiu principal: ajudar a contribuir, des del sector privat, a alinear les estratègies de les MiPimes (micro, petita i mitjana empresa) amb la línia d’acció europea de revitalització de les zones rurals i la nova PAC i, alhora també, alinear-les amb l’estratègia espanyola de Desenvolupament Sostenible 2030 i amb l’Agenda Rural impulsada per la Generalitat de Catalunya, totes elles enfocades a assolir un futur sostenible i inclusiu.

 

Josep González – President de la Fundació PIMEC

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats:

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Inflació i salaris en escenaris de complexitat

Next Story

Assegurances d’empresa: la importància de l’auditoria de riscos

Latest from Opinió