Les persones autònomes també som humanes. Patim estrès, ens constipem, ens lesionem… però en la pràctica de la nostra activitat empresarial sembla que no tinguem dret a posar-nos malalts o malaltes, doncs si no treballem deixem de facturar i aquest fet també pot comportar d’altres conseqüències com, per exemple, la pèrdua de clients o l’acumulació de tasques pendents.
Sembla un tòpic que s’hagi de triar entre la salut i la feina, oi? Doncs, es dona el cas que quan una persona autònoma es troba malament s’estima més no anar al metge, ja que en moltes ocasions això li genera més problemàtiques que beneficis.
És per aquest motiu que, en la majoria dels casos, no som partidaris d’agafar la baixa per incapacitat temporal, doncs la quantia de la prestació és bastant inferior a la xifra que normalment es guanya amb el desenvolupament de l’activitat.
Això no només afecta econòmicament, sinó que també genera conseqüències negatives a nivell emocional i físic, tot perjudicant encara més la salut i el benestar.
Dades de la Seguretat Social demostren que les persones autònomes agafen menys la baixa que la resta de treballadors i treballadores. Tanmateix, cal destacar que en l’actualitat, gràcies al Sistema Red, s’han agilitzat força les gestions per sol·licitar les baixes laborals, així com el seu cobrament.
Sense salut no podem desenvolupar bé la nostra tasca diària, és un element fonamental i, per tant, qüestions com la prevenció hi juguen un paper fonamental.
Posar fi a aquesta anomalia del treball autònom -que cal corregir amb urgència- és una de les reivindicacions històriques de la nostra entitat. Cal equiparar les condicions laborals del col·lectiu a les de la resta de treballadors i treballadores per desenvolupar la nostra feina en igualtat de drets i amb garanties que no posin en risc la competitivitat, la productivitat i la viabilitat dels negocis.
Elisabet Bach
Presidenta de Autònoms PIMEC