Des de PIMEC, hem tingut l’oportunitat de reunir-nos recentment amb la nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó. Al llarg de la trobada, vam parlar de moltes qüestions relacionades amb la formació i l’ocupació, i un dels temes que vam abordar àmpliament va ser la nova Formació Professional Dual.
Com ja sabeu, aquesta modalitat és una de les principals eines del sistema per apropar la realitat dels àmbits formatiu i empresarial, contribuint a la creació d’ocupació mitjançant la reducció de l’atur i el cobriment de vacants existents, alhora que s’afronta el relleu generacional.
A més, és un dels elements estratègics per avançar en la reducció de la bretxa de talent a Catalunya, caracteritzada per un desajust entre l’oferta formativa i la demanda del mercat de treball i les necessitats de les empreses.
Dit això, i tal com vam traslladar al Govern de la Generalitat de Catalunya durant la trobada amb la consellera, creiem que la Formació Professional Dual passa necessàriament per incrementar la participació de les micro i petites empreses. Les dades mostren que el 80% de les empreses que actualment participen en la FP Dual són mitjanes i grans, fet que constata que la dimensió empresarial està sent un condicionant important. Tenint en compte que les micro i petites empreses constitueixen el gruix més important del teixit productiu català, l’èxit de la FP Dual ha de passar, sí o sí, per impulsar la seva participació.
Diverses anàlisis han demostrat que algunes de les limitacions a la participació tenen a veure amb la manca d’informació, però també amb els recursos que les empreses han de destinar per participar activament. Això ens porta a concloure que una de les mesures per facilitar aquesta participació és oferir més flexibilitat organitzativa i un major suport per a les funcions que implica la tutoria d’empresa.
Per tot això, vam insistir —una vegada més— en la importància de preveure recursos per crear la figura de la tutoria mancomunada en la nova FP Dual, amb l’objectiu d’impulsar i facilitar la participació de les micro, petites i mitjanes empreses, en benefici de totes les parts implicades: els centres formatius, les empreses, els estudiants i la societat en general.
Aquesta figura de la tutoria mancomunada s’ha de plantejar com una estructura de suport per a un grup de pimes, reconeixent el paper formatiu fonamental de les empreses. També s’han d’analitzar mesures com ara incentius i ajuts a la formació.
D’aquesta manera es contribuirà a assolir una Formació Professional flexible, que s’adapti a les demandes reals de les empreses i que doni resposta a la necessitat de perfils emergents.
Fa uns mesos va finalitzar el projecte pilot de tutoria mancomunada impulsat per PIMEC, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Escola del Treball de Barcelona, FEGICAT i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona. Aquesta prova pilot s’ha desenvolupat en un cicle formatiu estratègic per a la transició energètica: el Cicle Formatiu de Grau Superior en Energies Renovables, que no s’havia impartit abans en modalitat dual, precisament perquè es tracta d’un sector fortament caracteritzat per empreses de molt petita dimensió. Els resultats i dificultats identificats en aquest projecte pilot constaten que, sense la figura de la tutoria mancomunada, no hauria estat possible que l’alumnat d’aquest cicle pogués realitzar-lo en modalitat de FP Dual.
Caldrà, doncs, dotar de recursos les micro i petites empreses per fer-les partícips dels models d’aprenentatge dual i, en definitiva, afavorir el desenvolupament de les competències que només es poden adquirir en l’entorn laboral.
Sílvia Miró, directora de l’Àrea de Treball de PIMEC