Article original d’El 9 Nou reproduït amb l’autorització de l’autor.
Qui coneix Antoni Cañete, president de la patro- nal Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), li haurà sentit a dir aquesta frase des que van sor- tir les successives notícies que anunciaven que la patronal de les pimes i les persones autònomes catalanes havia accedit a tres organismes estatals del diàleg social: “Pimec trenca l’atado y bien atado de l’àmbit econòmic i serà un representant directe de les empreses catalanes a nivell estatal.” I si enca- ra no l’heu sentit, tindreu l’oportunitat de fer-ho aquest proper dijous 10 d’octubre a la trobada que farà al Circuit de Catalunya per fer balanç del seu primer mandat al capdavant de Pimec.
Després de molts i molts anys de creuada per arribar al pont de comandament estatal en repre- sentació de les pimes, després de dir-li al president Pedro Sánchez l’any 2022, en la trobada dels Pre- mis Pimes al Camp Nou, que “fins que les pimes no estiguin amb veu pròpia dins el diàleg social no tancarem la transició democràtica al nostre país”, finalment ho hem aconseguit! L’oposició que ens hem trobat a Madrid per assolir aquesta fita ha estat molt agressiva i ferotge. Ha estat i ho està sent.
Però per què és tan important ser on es juga la veritable partida econòmica? I -sobretot per què les pimes i les persones autònomes catalanes no ens sentim representades a Madrid fins ara? Per entendre la transcendència de tot plegat, haurem de fer una mica de pedagogia:
QUÈ ÉS I QUI ÉS PIMEC? Pimec és l’agent econò- mic i social més representatiu de les empreses de Catalunya. Ho som de totes les empreses, malgrat que la nostra raó de ser sigui defensar i acompa- nyar les micro, petites i mitjanes empreses i les persones autònomes catalanes. Comptem amb una xarxa territorial de 28 delegacions i oficines repartides arreu del territori català, així com amb una delegació a Brussel·les i una representació per- manent a Madrid. A hores d’ara, Pimec l’integren més de 300 gremis i associacions empresarials de diferents sectors i territoris d’àmbit català i més de 146.000 empreses associades. Mes de 600 empresà- ries i empresaris formem part dels òrgans de gestió de les 10 comissions, 10 sectorials i 13 territorials de l’entitat. En total, som presents a més de 1.000 taules i comissions de treball.
Un agent econòmic i social és aquella entitat que té la finalitat defensar i representar, des de l’àmbit privat, els interessos econòmics i socials que li són propis davant de les administracions públiques, els governs, els altres agents socials i la resta d’insti- tucions. Aquesta activitat es du a terme, principal- ment, a través de la concertació, del diàleg, de la participació i de la col·laboració social.
Els agents socials que es troben a les taules de representació a Catalunya, Espanya i Europa són les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de cada àmbit; i aquesta represen- tació suposa un dels mitjans a través dels quals la societat civil participa en democràcia i en la defini- ció de les polítiques públiques.
A Catalunya, com a Europa, el diàleg social està integrat per quatre organitzacions indepen- dents. N’hi ha dues que representen els treballa- dors i dues més representen totes les empreses i els empresaris. N’hi ha una, però, que fa propos- tes i vetlla principalment per les grans empreses (Foment) i una altra que pensa en clau de les pimes i persones autònomes (Pimec).
A Madrid, a nivell de l’Estat, això no és pas així. Existeixen dues representacions independents dels treballadors -les mateixes que a Catalunya, els sindicats UGT i CCOO-, però les patronals que representen grans empreses i pimes no són inde- pendents. Això, a més de ser una anomalia, expli- ca moltes coses. Cepyme, la teòrica representant d’àmbit estatal de totes les pimes, és membre de la CEOE i, per estatuts, ocupa una de les seves vice- presidències.
Com a pime, doncs, és inevitable preguntar-se: “Si qui em representa a nivell estatal està integrat en l’organigrama d’una patronal que tot sovint té interessos contraposats als meus, de debò que aquesta organització podrà defensar els meus inte- ressos particulars fins les darreres conseqüències? Malauradament tenim un munt d’exemples histò- rics que demostren que no se’ns ha defensat com caldria: morositat, contractació pública, fiscalitat, energia i la transcendent reforma laboral, entre altres qüestions.
És per aquest motiu que l’any 2018 es va consti- tuir la Plataforma Conpymes, nascuda com a patro- nal en defensa de les pimes i persones autònomes d’àmbit espanyol l’any 2021. Per primer cop tenim una organització de pimes independent a nivell estatal i amb veu pròpia. Ara, doncs, busquem l’ob- jectiu que aquesta patronal sigui reconeguda com la més representativa, amb més de dos milions d’empreses associades. Pànic a Madrid!
Mentre lluitem per aconseguir aquesta nova fita, Pimec i Pime Balears han fet un pas endavant pel fet de ser els únics agents econòmics i socials més representatius de les empreses en l’àmbit de comu- nitats autònomes de tot Espanya. La resta d’agents, inclòs Foment, reben la seva representativitat per irradiació de la CEOE, del qual són socis. Les dues patronals, la catalana i la balear, han fet valer els seus arguments, nascuts de l’Estatut dels Treballadors i amb la col·laboració de partits catalans al Congrés dels Diputats, i s’ha concretat la fita his- tòrica per la qual ocuparem amb veu pròpia una cadira al prestigiós Consejo Económico y Social, autèntic Parlament de la societat civil, on abans que les lleis s’aprovin es prenen en consideració les seves valoracions. Pimec, a més, també ha ingressat a la Comisión Nacional de Convenios Colectivos i al Consejo Estatal de la Pyme, en aquest cas junta- ment amb Conpymes i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat.
I quin retorn pot tenir per a Catalunya la nostra presència en aquestes organitzacions? És impres- cindible que el motor de la nostra economia esti- gui representat allà on es prenen les decisions que l’afecten en benefici del progrés social i econòmic, el qual només serà possible si les pimes són al pont de comandament de l’economia.
D’altra banda, també suposa que a partir d’ara l’activisme empresarial que hem abanderat des de Pimec tindrà incidència i repercussió també en l’àmbit estatal. Allà continuarem treballant per posar en marxa les mesures que millorin la compe- titivitat, la viabilitat i la productivitat empresarial, que afavoreixen el creixement de les empreses de menor dimensió i que garanteixin el benestar soci- al. I ho farem com sempre, amb aquest activisme empresarial liderat per empresàries i empresaris, per primera vegada, des de la Comissió Nacional de Convenis Col·lectius, el Consell Nacional de la Pime i el Consell Econòmic i Social (CES), on conti- nuarem representant les pimes i defensant els seus interessos en àmbits com la millora de la fiscalitat, el fi de la morositat, la simplificació administrati- va, l’adaptació de l’oferta formativa a la demanda del mercat de treball i del teixit productiu, així com l’impuls de la transició energètica i la transformació digital, entre altres qüestions prioritàries i estratè- giques. Precisament aquest dijous passat, a la sala Tarafa de Granollers, el col·lectiu EnRaonar va con- vidar al president del CES, Anton Costas, per com- partir una ponència que duia el títol d’Economia i Democràcia: cal un nou pacte social?”
Quines ganes que tenim a Pimec que el govern implementi la llei que ens reconeix i que determi- na la nostra presència en temps i forma i, per tant, de prendre possessió de la nostra cadira en aquest consell de participació. Es tractarà de fer valdre, amb veu pròpia i catalana, la representació real i la defensa de les pimes del nostre país, que alhora ho serà de totes les pimes nacionals i europees també.
Mireia Cammany, vicepresidenta de PIMEC