L’avenç de la quarta transformació industrial a Catalunya

Catalunya, ben posicionada per continuar sent líder i motor de desenvolupament a l’era digital

Catalunya, amb la seva rica tradició industrial, ha estat un pilar fonamental en el desenvolupament econòmic des de les primeres revolucions industrials. Avui en plena quarta revolució cal preguntar-se com les noves tecnologies estan transformant el teixit empresarial i econòmic de la regió i fins a quin punt manté el lideratge que ha tingut en el passat.

En el segle XVIII, la transformació impulsada per la introducció dels telers mecànics i les màquines de filar a la indústria del cotó va augmentar significativament la productivitat, convertint la indústria tèxtil en un factor clau de la modernització d’Espanya. Aquest procés va canviar la demanda de competències, impulsant l’alfabetització, l’expansió de l’educació bàsica i el desenvolupament de les escoles tècniques, com l’Escola Industrial de Barcelona el 1851.

A partir de finals del segle XIX, la introducció de noves fonts d’energia, com l’electricitat i el motor de combustió interna, va donar lloc a una segona revolució lligada al desenvolupament de la indústria química, metal·lúrgica i de l’automòbil. Aquests canvis, en torn, van augmentar la demanda de mà d’obra especialitzada i la  formació.

La segona meitat del segle XX  va veure néixer la 3a revolució industrial, també anomenada revolució digital, caracteritzada per la introducció dels ordinadors, les tecnologies de la informació i la primera onada d’automatització a les indústries. Aquestes tecnologies van disparar la demanda de professionals altament qualificats, l’expansió de l’educació superior, i la necessitat de dotar tota la força de treball de competències digitals bàsiques, cosa que encara no hem assolit.

Avui estem en plena quarta revolució, enfrontant el repte i l’oportunitat d’entendre, desenvolupar i aplicar la  intel·ligència artificial, l’internet de les coses i la manufactura avançada a una economia que encara està en procés de digitalització. Per això, mesurar l’abast de la tercera i la quarta transformació industrial a Catalunya és clau per entendre la seva evolució i poder fomentar la generació de polítiques industrials i de formació que recolzen el seu llegat, i la mantinguin com a pionera en innovació.

Segons l’últim estudi  realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya i Pimec, en el context de la iniciativa del Baròmetre de les competències i les ocupacions de Catalunya, les empreses catalanes són líders en la demanda de les competències digitals avançades o de la quarta revolució industrial, per sobre de la mitjana de l’estat espanyol i només darrere de la Comunitat de Madrid.  L’estudi, presentat el 4 de juliol, analitza l’avenç de les 3a i 4a revolucions industrials, a partir de mesurar les competències digitals sol·licitades a les vacants publicades en línia a Catalunya des de juliol de 2018 fins a juny de 2023.

Els resultats de l’estudi indiquen que Catalunya és la segona comunitat autònoma d’Espanya amb més demanda de competències digitals, tant  bàsiques, com avançades. Destaca especialment en la demanda de competències avançades relacionades amb els negocis i les vendes digitals, situant-se un 18% per sobre de la mitjana estatal.

Les competències digitals més demandades estan associades a l’alfabetització digital bàsica, com l’ús de Microsoft Office o de fulls de càlcul. No obstant això, dues competències digitals avançades, claus per la quarta revolució industrial, apareixen entre les deu més sol·licitades: els coneixements en programació informàtica (12,3%) i els sistemes TIC empresarials (11,4%). Trobem que, mentre tots els sectors requereixen competències d’alfabetització digital, hi ha encara una baixa demanda de competències digitals avançades  fora del sector TIC. En aquest sector, gairebé 6 de cada 10 vacants requereixen competències digitals avançades, mentre que fora d’aquest, les activitats científiques i tècniques (38,1%), el sector financer (26%) i els serveis administratius i de suport (22,4%) lideren la demanda.

Tot indica que la demanda de competències digitals avançades continuarà creixent en els anys vinents, tant en el sector TIC com fora d’ell. Això subratlla la necessitat d’invertir en competències digitals bàsiques i en la formació de professionals en competències digitals avançades. També serà essencial la col·laboració entre entitats educatives i empresarials. En conclusió, tot i que Catalunya està ben posicionada per continuar sent líder i motor de desenvolupament en aquesta nova revolució industrial, encara queda un llarg camí per recórrer per aprofitar plenament les millores d`eficiència i productivitat associades a les tecnologies 4.0.

 

 

Miriam Durán, investigadora a la Unitat de Prospecció i Anàlisi Laboral de la UOC

Sílvia Miró, directora de l’Àrea de Treball de PIMEC

Carme Pages, professora e investigadora i directora de la Unitat de Prospecció i Anàlisi Laboral de la UOC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

IA i pimes: Més enllà de les (in)capacitats dinàmiques artificials

Next Story

“S’han de crear més perfils tecnològics a Lleida”

Latest from Panorama