L’edatisme vulnera drets fonamentals

La discriminació per edat o edatisme segueix existint en l’àmbit laboral i requereix l’atenció de totes i tots. Cap empresa és aliena al problema o no hauria de ser-ho, ja que les empreses són agents principals per resoldre el problema. Sabien que entre els quasi bé tres milions d’aturats a l’Estat espanyol el 55% són més grans de 45 anys? O que l’edatisme té un impacte superior a altres discriminacions com les motivades per raons de gènere o de raça?

La realitat és que el mercat laboral rebutja els perfils de la gent de més de 45 anys per ocupar llocs de feina. Un col·lectiu que sempre pensa que serà molt difícil recol·locar-se si perd la feina. En aquest sentit, l’informe “Tu edad es un tesoro” de la Fundación Adecco evidencia que el 40% dels responsables de recursos humans descarten propostes de treball d’aquelles persones de més de 50 anys.

D’altra banda, l’envelliment de la població és molt intens a Europa, cosa que fa difícil el relleu generacional, però es tracta d’una vellesa activa que, entre altres coses, consumirà moltíssim generant un impacte positiu sobre l’economia. De fet, l’Agenda 2030 incorpora la lluita contra l’edatisme, una discriminació que es dona principalment pels prejudicis contra els treballadors sèniors per les seves exigències salarials elevades, la poca competència digital, la resistència als canvis, no admetre lideratges joves i anteposar la vida familiar a la professional.

La bona notícia és que hi ha diverses solucions que es poden activar per frenar l’edatisme. Algunes són: la implantació de bonificacions per contractar sèniors, l’aplicació de reduccions a la cotització de les persones de més edat en actiu, la incorporació en els processos de selecció del currículum cec, o l’erradicació d’algoritmes de plataformes de selecció que permeten la discriminació per edat. A més, hi afegiria que la pime serà més competitiva si rendibilitza totes les persones del seu equip, tot creant entorns de treball multigeneracional.
Recordem-ho: marginar un dels valors més importants de les persones, que és el seu coneixement fruit de l’experiència, vulnera els drets fonamentals!

Josep González – president de la Fundació PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Millorar la logística per impulsar l’economia

Next Story

Associacionisme empresarial i reactivació

Latest from Opinió