Ara que ja comencem a veure la llum al final del llarg túnel de la pandèmia, és moment d’aprofitar totes les oportunitats al nostre abast per aconseguir un impuls de la reactivació de l’activitat de les pimes que permeti la recuperació de la nostra economia. No la reactivació per tornar on érem, sinó la reactivació com la gran oportunitat que s’obre al nostre país per promoure aquelles reformes imprescindibles que ens calen per progressar econòmicament i social, tant pel que fa a la competitivitat com a la sostenibilitat.
Tanmateix, seguim patint alguns dels efectes de la gran aturada provocada per la covid-19 i d’un conjunt de microcrisis que, entre totes, ens dibuixen escenaris de dificultats; conflicte bèl·lic a Ucraïna, encariment de matèries primeres i del transport, dels preus de l’energia, falta de corresponsabilitat d’algunes administracions. Aquestes microcrisis s’han traduït en un seguit de dificultats importants per a la competitivitat i pervivència del nostre teixit productiu.
D’altra banda, l’aplicació de la reforma laboral també està causant algunes afectacions. Tot i que celebrem l’augment de la contractació indefinida, ens preocupa el descens dels contractes de treball, sobretot per l’enduriment de la contractació temporal, ja que aquest influeix en les empreses a l’hora de decidir entre contractes fixos o no contractar, de manera que moltes opten per la segona opció davant la incertesa i la impossibilitat de fer determinats contractes en un entorn d’afectacions, com esmentava. Des de PIMEC, entre fix i temporal, desitgem el contracte fix, però entre una persona a l’atur o el contracte temporal, desitgem el temporal. La millor política social que pot fer un país és el treball. És evident que a la reforma laboral les pimes no hi hem estat presents, i per això treballem per poder ocupar l’espai que ens correspon, el que ens permeti recuperar drets i, alhora, fer allò que la reforma laboral no està fent: promoure un gran pacte per a la millora de la productivitat.
Per tot això, des de la patronal seguim treballant dia a dia per millorar la competitivitat, la viabilitat i el creixement del teixit productiu català, amb la proposta de mesures concretes i fent sentir la veu de les pimes i les persones autònomes allà on es prenen les decisions. Ho fem gràcies a la promoció de l’associacionisme empresarial, amb la col·laboració dels nostres 141.000 associats i de la gran tasca realitzada pels 580 empresaris i empresàries que formen part dels nostres òrgans de govern i gestió, els quals han decidit recentment a l’Assemblea General que l’entitat encari els reptes de futur amb creixement, tot reforçant la patronal amb canvis associatius i adaptant els Estatuts a la nova realitat empresarial, fomentant el caràcter no partidista i la protecció patrimonial de l’entitat, així com preservant el caràcter democràtic del procediment electoral per a la presidència i la renovació de càrrecs.
Actualment, PIMEC està present a 680 taules de representativitat i compta amb 19 seus, delegacions i oficines repartides arreu del territori català i a Brussel·les. Cal destacar també la tasca de les 9 sectorials, en les quals participen 170 persones, i de les 10 comissions de treball, en què participen 106 persones. Fruit d’aquesta tasca han sorgit accions d’activisme empresarial com el grup de treball amb la Secretaria d’Hisenda en matèria d’impostos, que hem posat en marxa amb el Departament d’Economia de la Generalitat. O l’acord amb l’Agència de Residus de Catalunya per impulsar l’eficiència ambiental del teixit empresarial, o les reunions amb diverses autoritats per tal que els fons europeus Next Generation EU arribin a les pimes, entre moltes altres qüestions. O els projectes públics que cogestionem arreu del país, com les oficines de transició energètica empresarial.
Conscients que tenim encara molts reptes de futur per assolir en matèria de digitalització i sostenibilitat, estem convençuts que tots plegats reunirem, des de l’associacionisme empresarial i la cooperació, la força necessària per reactivar-nos, recuperar-nos i progressar des del dinamisme econòmic.