L’emprenedoria, eix fonamental de la societat

Com a nou president de PIMEC Joves Barcelona, crec necessari escriure aquestes reflexions que seran el nostre full de ruta de les activitats que la Comissió de Barcelona realitzarà en els propers temps.

Tot empresari és emprenedor; si no ho és, aviat deixarà de ser empresari. Un dels elements que, des de la Comissió de PIMEC Joves Barcelona volem fomentar és la protecció de la iniciativa emprenedora dins i fora de l’empresa.

Les empreses «clàssiques» tenen uns límits que difícilment es poden superar sense innovació ni emprenedoria. Si l’empresa «clàssica» vol aconseguir vendre més productes o serveis ha de buscar més clients interessats, però arribarà un punt que l’empresa haurà d’aconseguir vendre a persones que encara no consumeixen perquè realment no valoren aquests productes. Així doncs, per aconseguir que li vulguin comprar els productes, l’empresa haurà d’abaixar-ne el preu. Aquesta devaluació de preus, sense l’aportació de valor afegit, afecta negativament l’empresari, el treballador i tota la societat.

Per evitar devaluar els nostres productes i serveis necessitem una emprenedoria forta, dins o fora de l’empresa, que generi i implementi noves idees que creïn més valor i riquesa en pro de l’empresa i de la societat actual i del futur.

Crec que és moment de reivindicar una màxima que tothom coneix, però que poca gent s’atreveix a mencionar: «Sense emprenedoria no hi ha empresa, sense empresa no hi ha feina i sense feina ni empresa no hi ha administració pública».

Per tant, i pel bé de tots, l’empresa i l’administració pública haurien de fer un «pacte de país» per a fomentar desacomplexadament l’emprenedoria en la nostra societat. Això passa per, entre altres iniciatives, atacar el problema des de l’arrel i generar plans d’estudis que permetin desenvolupar actituds i habilitats emprenedores. Cal implementar formació financera, tallers d’economia aplicada (confecció d’anàlisis de mercat, Pla de màrqueting, Pla d’inversions, Pla de recursos humans…). Però, per un altre costat, també hem de revitalitzar els oficis per evitar que les transicions socials, econòmiques i tecnològiques quedin en projectes que no es poden executar.

Finalment, un altre dels elements essencials per fomentar aquesta actitud emprenedora és prestigiar, per part de les institucions, la figura de l’emprenedor i de l’empresari com a elements vertebradors de la nostra societat per a la generació de valor i riquesa.

Els emprenedors necessitem:
• Millorar la fiscalitat i les obligacions amb la Seguretat Social en iniciar una activitat empresarial (sense edat). No podem posar traves a qui pot oferir valor i riquesa a la societat.
• Millorar la fiscalitat per als joves (des d’autònoms fins a successions).
• Promoció i ajudes al talent (contractació).
• Finançament específic per a projectes que puguin oferir valor i riquesa.

Tenim molta feina a fer per poder tenir futur.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Conclusions de la Taula per a la Reactivació Econòmica de l’AMB en matèria de comerç i turisme

Next Story

Millorar la logística per impulsar l’economia

Latest from Opinió