Els estudiants de Formació Professional del Vallès Oriental tenen ara l’oportunitat de fer una immersió i conèixer de principi a fi tot el procés productiu de les petites i mitjanes empreses del territori. Des de la descàrrega d’una comanda d’un camió fins que es torna a expedir al client. Observant i aprenent de tots els processos que intervenen i coneixent de primera mà les diferents àrees implicades en cada procediment empresarial. Aquesta és una iniciativa del Consell FP del Baix Vallès, del que PIMEC en forma part, impulsant i facilitant el vincle entre el món empresarial i el formatiu. Concretament, el projecte que s’ha iniciat, és fruit d’una col·laboració publicoprivada entre l’Ajuntament de Mollet i un grup d’ empreses estructurades en 9 sectorials que han participat activament acollint i contribuint a l’aprenentatge de l’alumnat.
El projecte dona resposta a una de les idees força de PIMEC en relació al model català de Formació Professional, situant l’empresa a l’origen i destí dels itineraris formatius, i la persona al centre del sistema amb orientació, i reconeixent el paper formatiu de l’empresa, afavorint les condicions reals que estimulin la iniciativa i la implicació d’aquestes, especialment de les mipimes.
En el projecte s’ha vetllat per impulsar la participació de les pimes en apropar l’àmbit empresarial als alumnes afavorint un millor assoliment en l’aprenentatge de l’alumnat que adquireix major seguretat en els seus coneixements, a través de la immersió en les diferents etapes productives d’una empresa i l’aprenentatge in situ de les diferents metodologies de la mà de persones professionals.
Una de les empreses que participa en aquest projecte és CAYPI, dedicada als recobriments de peces metàl·liques i ubicada a Sant Fost de Campsentelles. A la jornada de portes obertes, “les persones estudiants van veure els diferents productes químics que intervenen en el procés
de recobriment de peces metàl·liques i van poder resoldre els dubtes de tot allò que fa referència al que estan estudiant, orientació laboral, etc.”, explica Josep Soto, director general de CAYPI i president de PIMEC Joves.
Soto considera que cal posar en valor les micros, petites i mitjanes empreses com a origen i destí de la FP: “És important mostrar el funcionament de les nostres mipimes a les persones que estan estudiant per tal d’apropar-les la realitat que viuran quan s’incorporin al mercat laboral i els serveixi també per orientar els seus estudis”
Sancor Transformadores S.L a Montornès del Vallès és una altra de les pimes participants, en aquest cas dedicada a la fabricació de transformadors, que també ha obert les seves portes a alumnes d’FP com a primer pas per apropar empresa i escola, que, en concret estudien segon curs del cicle formatiu d’electricitat i electrònica a l’IES Mollet. El codirector de l’empresa, Àlvaro Sànchez ha valorat positivament l’experiència.
“L’experiència ha estat tot un èxit, tant que repetirem cada any amb noves promocions d’estudiants que decideixin fer aquesta immersió a l’empresa”.
Àlvaro Sànchez, codirector de Sancor Transformadores S.L
Per tancar el cercle, PIMEC i el nou Consell d’FP del Baix Vallès han presentat una iniciativa perquè la dinàmica de funcionament vagi més enllà fent que les empreses també visitin les escoles per promoure els oficis, així com fer una tasca de conscienciació i orientació a les famílies de l’alumnat sobre la importància de la Formació Professional “per intentar posar de moda els oficis a les escoles i que les persones joves tinguin ganes de dedicar-s’hi, que bona falta en fa” assegura el delegat territorial de PIMEC Vallès Oriental, Enric Vallejo.
Tot i les avantatges d’aquest sistema formatiu, la patronal de les pimes catalanes assenyala que en un moment en què hi ha un increment de la demanda de perfils qualificats per part de les empreses, s’han de posar tots els mitjans per consolidar la FP i cobrir llocs de treball, tenint en compte que en la situació actual triar aquesta opció no és garantia de tenir plaça pels problemes de planificació del sistema, pel que PIMEC demana un pla de xoc per a cobrir la totalitat de places demandades de Formació Professional (FP) amb el sector privat, mitjançant places concertades, préstecs a les famílies i cofinançament dels centres ja que més de 15.000 alumnes que volien cursar FP finalment no ho podran fer per una mala planificació del sistema, fet que PIMEC ha lamentat.