La mediació laboral el primer semestre de 2019 amb dades del Tribunal Laboral de Catalunya

Des de ja fa molts anys, les petites i les mitjanes empreses de Catalunya i els autònoms tenim en la mediació laboral una eina bàsica de gestió dels conflictes a nivell intern. En aquest sentit, des de PIMEC fa temps que tenim clara l’aposta per la mediació laboral com a via de solució extrajudicial de conflictes i, en general, com a senyal de qualitat, seguretat i maduresa de la nostra societat, però, sobretot, d’impuls del marc català de relacions laborals, a través d’una eina sòlida per a solucionar conflictes o mancances de manera efectiva i senzilla.

El nostre compromís amb el Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) ve de lluny, però cada dia és més ferm, i en l’actualitat comptem ja amb 34 persones mediadores arreu del territori, que des del coneixement expert de la matèria i amb una visió de pime, ajuden dia a dia empreses i persones treballadores amb acords ambiciosos que els permeten fer front a situacions complexes i fer realitat aquella antiga frase de Nelson Mandela que deia que “si vols fer les paus amb el teu enemic, has de treballar amb ell, perquè llavors esdevé company”. Així, es poden transformar situacions de conflicte en escenaris de col·laboració estables.

Un cop acabat el primer semestre, és un bon moment per fer balanç del que ha estat la mediació laboral durant aquests primers sis mesos de l’any. En aquest sentit, volem destacar les següents dades pel que fa al TLC:

 

 

  • S’han realitzat 587 conciliacions i mediacions (+14,4%).

 

  • Els sectors que més ús han fet del TLC han estat els de transports (21%), metall (amb un 19%), oficines i despatxos (9%), neteja (6%) i químiques (6%).

 

  • Per temàtiques, els conflictes relacionats amb elsalari (23%), incompliments del conveni col·lectiu (18%), jornada/calendari/vacances (10%), categories professionals (7%), dret d’informació (7%) han estat les més tractades.

 

  • Per mida de les empreses, aquelles que tenen menys de 50 treballadors (autònoms inclosos) suposen un 24% dels expedients. Les empreses de 50 a 100 treballadors, un 20%; de 101 a 250 treballadors, un 20%; de 251 a 500 treballadors, un 20%, i de més de 500, un 16%, fet que demostra que la mediació laboral ja és una eina vital en el dia a dia dels autònoms, micro i petites i mitjanes empreses.

 

  • Ha augmentat el percentatge d’acords respecte a l’any 2018; ara arriben a un 54,88% (+4,53 punts) dels procediments, dada que gairebé dobla els resultats d’altres organismes de solució extrajudicials d’arreu de l’Estat.

 

  • Finalment, cal destacar que en el que va d’any s’han desconvocat 20 vagues (5 d’elles de caràcter indefinit), que equivalen a 37.198 hores de treball.

Volem recordar-vos que si algun soci rep una citació del TLC o vol instar una mediació, es pot posar en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a ricardsanchez@pimec.org, per a qualsevol dubte o qüestió al respecte.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Prevenció de riscos laborals: la prevenció d’incidents evita accidents

Next Story

Estem ara més protegits en els contractes de préstecs hipotecaris?

Latest from Panorama