La mediació com a via de solució extrajudicial de conflictes laborals

La mediació és un senyal de qualitat, seguretat i maduresa de la nostra societat, però sobretot d’impuls del marc català de relacions laborals. Des de PIMEC fa temps que tenim clara l’aposta per la mediació com a via de solució extrajudicial de conflictes laborals. L’aposta de la patronal dels autònoms, les micro, les petites i les mitjanes empreses és, en aquest sentit, claríssima.

Per a nosaltres, la mediació és un senyal de qualitat, seguretat i maduresa de la nostra societat, però sobretot d’impuls del marc català de relacions laborals, com una eina sòlida que en l’actualitat tenim per solucionar conflictes o mancances de manera efectiva, senzilla, àgil i poc costosa. Tot això, en un any especialment rellevant per a la nostra institució, donat que PIMEC ha assolit la paritat patronal, que s’ha fet efectiva entre altres òrgans, també al TLC.

El nostre compromís amb el Tribunal Laboral de Catalunya ve de lluny, però va cada dia va a més, i en l’actualitat comptem ja amb 37 persones mediadores i conciliadores arreu del territori, que des del coneixement expert de la matèria, però amb una visió pime, ajuden dia a dia empreses i treballadors amb acords ambiciosos que permeten fer front a situacions complexes.

En aquest sentit i un cop acabat l’any, és un bon moment per fer una anàlisi de tot allò que hem realitzat, per això us deixem alguns indicadors que hem cregut d’interès (algunes de les qüestions més destacades les podreu trobar amb més concreció en aquest enllaç), com els següents:

  • S’han incrementat les conciliacions i mediacions en un +12% respecte al 2018, en el que està sent un impuls més que significatiu de l’activitat del Tribunal, que arriba als 1.004 procediments.
  • Els sectors que més han fet ús del TLC han estat el metall (amb un 21%), transports (17%), sanitat (11%), neteja (10%) i químiques (9%). Sectors de llarga tradició en el si del TLC i en què l’activitat del TLC ha limitat sobre manera la conflictivitat laboral.
  • Per temàtiques, els conflictes relacionats amb el salari (25%), incompliments del conveni col·lectiu (16%), jornada/calendari (15%), dret d’informació (5%), negociació col·lectiva/pacte d’empresa (5%) i vagues (5%), han estat les causes principals d’incoació de procediments.
  • Per mida d’empreses, aquelles que tenen menys de 50 treballadors (autònoms inclosos), suposen un 21% dels expedients. Les empreses de 50 a 100 treballadors, un 22%; de 101 a 250 treballadors, un 27%; de 251 a 500 treballadors, un 14%, i de més de 500, un 16%. Això demostra que la mediació laboral és ja una realitat per a autònoms, micro i petites i mitjanes empreses.
  • La ràtio d’acords s’ha situat en el 48,14% dels procediments, dada que gairebé dobla els resultats d’altres organismes de solució extrajudicials.
  • Finalment, cal destacar que al llarg de l’any, s’han desconvocat 7 vagues de caràcter indefinit, i un total de 45.492 hores de treball en d’altres modalitats de vaga.

Volem recordar-vos que si algun soci (individual o col·lectiu), rep una citació del Tribunal Laboral de Catalunya, o vol instar una mediació, es pot posar en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a ricardsanchez@pimec.org, per tal que un conciliador de PIMEC pugui assistir-lo en el procediment.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Els 10 punts del “Pacte Verd” per convertir Europa en el primer continent sense emissions contaminants

Next Story

Permís per naixement: la corresponsabilitat entre ambdós progenitors

Latest from Panorama