L’activitat física és un bé essencial per qualsevol societat culta i saludable. Aquesta és una evidència que dubto que a aquestes alçades algú s’atreveixi a discutir, ja que són molts els estudis que així ho confirmen.
Durant la pandèmia han estat múltiples els estudis que demostren que les persones actives tenen una major cobertura contra els efectes de la malaltia provocada pel coronavirus. Però més enllà d’això, el sedentarisme és el quart factor de mortalitat mundial, fet pel qual no és estrany que el Congrés dels Diputats va aprovar l’activitat física com a activitat essencial dins la Comissió de Cultura i Esport.
Quan l’IVA va incrementar del 8% al 21% el 2012, moltes persones van abandonar la seva vinculació amb el seu centre esportiu i van abandonar també la pràctica d’activitat física. Tanmateix, si l’IVA es redueix això tindrà un impacte en la societat que ha de contribuir a que moltes més persones s’incorporin a la pràctica d’activitat física saludable, segura i regular. A més, la reducció de l’IVA també tindria efectes sobre les empreses vinculades al sector de l’activitat física i fitness, generant més ocupació i més volum de negoci.
Per això, i amb l’objectiu que la majoria de la població es beneficiï dels efectes positius de la pràctica esportiva, és necessari potenciar polítiques de foment de la pràctica d’activitat física i esportiva, també des de la política fiscal, ja que menys IVA és igual a més salut econòmica i per a les persones, que és la més important.
D’altra banda, no entenem ni compartim l’argument preventiu que les empreses no traslladaran la reducció del tipus al preu. Ens sembla un argument feble a l’hora de prendre una decisió tan rellevant que s’ha d’analitzar des de la perspectiva de l’increment de la pràctica esportiva i de la salut de les empreses del sector, però també incorporant la perspectiva de l’estalvi en els pressupostos públics.
En definitiva, cal la reducció del tipus d’IVA de forma urgent per a la reactivació d’un sector tan afectat per la pandèmia i les restriccions que se n’han derivat. Les empreses del món esportiu volem un IVA reduït del 10%, d’aplicació general, i una exempció d’IVA o IVA súper reduït (4%), aplicable a l’activitat física prescrita per facultatius mèdics, doncs l’IVA que s’aplica a l’activitat física i esportiva, no és exclusivament una qüestió de fiscalitat, estem davant d’un assumpte de salut pública, de creació de llocs de treball i de creació de riquesa.
August Tarragó – President de PIMEC Esport